Obavezna rezerva 290,4 miliona evra

U crnogorskim bankama 5,32 milijarde evra depozita

RegionVesti

26.2.2024 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U crnogorskim bankama 5,32 milijarde evra depozita U crnogorskim bankama 5,32 milijarde evra depozita
Obavezna rezerva banaka na kraju januara je, prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG), iznosila 290,4 miliona evra, objavila je agencija Mina. Od ukupnog... U crnogorskim bankama 5,32 milijarde evra depozita

Obavezna rezerva banaka na kraju januara je, prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG), iznosila 290,4 miliona evra, objavila je agencija Mina.

Od ukupnog iznosa, na računima obavezne rezerve banaka u zemlji izdvojeno je 71,31 odsto, a na računima CBCG u inostranstvu 28,69 odsto.

Prosečno stanje ukupnih depozita banaka, koji čine osnovicu za obračun obavezne rezerve, u decembru je bilo 5,32 milijarde evra. Od ukupnog nivoa depozita, na one po viđenju odnosi se 83,83 odsto, a na oročene 16,17 odsto.

Banke u Crnoj Gori izdvojile su obaveznu rezervu na osnovu odluke CBCG. Tom odlukom je uspostavljen sistem obračuna obavezne rezerve primenom stope od 5,5 odsto na deo osnovice koju čine depoziti po viđenju i depoziti ugovoreni sa ročnošću do jedne godine i stope od 4,5 odsto na deo osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću preko jedne godine.

Na depozite ugovorene sa ročnošću preko jedne godine koji imaju klauzulu o mogućnosti razročenja u roku kraćem od jedne godine primjenjuje se stopa od 5,5 odsto.

Osnovicu za obračun obavezne rezerve od januara 2018. godine čine oročeni i depoziti po viđenju, osim onih centralnih banaka.

Banke mogu da koriste beskamatno do 50 odsto izdvojene obavezne rezerve za održavanje dnevne likvidnosti, ako korišćeni iznos vrate istog dana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...