Ekonomisti očekuju dalje usporavanje rasta cena

Pad inflacije u Nemačkoj, oktobarska stopa na 3,8 odsto

EUVesti

31.10.2023 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad inflacije u Nemačkoj, oktobarska stopa na 3,8 odsto Pad inflacije u Nemačkoj, oktobarska stopa na 3,8 odsto
Stopa inflacije u Nemačkoj nastavila je da pada zahvaljujući jeftinijim energentima, pa je u oktobru iznosila 3,8 odsto, pokazali su preliminarni podaci Federalnog zavoda... Pad inflacije u Nemačkoj, oktobarska stopa na 3,8 odsto

Stopa inflacije u Nemačkoj nastavila je da pada zahvaljujući jeftinijim energentima, pa je u oktobru iznosila 3,8 odsto, pokazali su preliminarni podaci Federalnog zavoda za statistiku.

To je u isto vreme i najniža inflacija od avgusta 2021. godine kada je bila na istom nivou, preneo je Seebiz pozivajući se na DPA i podsetio da je na početku ove godine stopa inflacije išla i do osam odsto.

Prema poslednjim statističkim podacima, troškovi energije u oktobru su bili 3,2 odsto manji nego u isto vreme prošle godine, ali je hrana ipak poskupela iznad proseka, odnosno za 6,1 odsto.

Kada je reč o kupovnoj moći Nemaca, u nedavno objavljenim rezultatima ankete koja je sprovedena tokom leta za Udruženje nemačkih štedionica, 71 odsto od 4.800 ispitanika navelo je da su morali da smanjuju svoju potrošnju zbog visokih cena. To je za šest procentnih poena više ispitanika nego u istom istraživanju iz 2022. godine.

Ekonomisti očekuju dalje slabljenje inflacije do kraja godine, a vodeći ekonomski instituti prognozirali su da će nakon ovogodišnje stope od 6,2 posto, inflacija sledeće godine pasti na 2,6 odsto, naveo je SeeBiz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...