zemljama u razvoju će biti potrebno 310 milijardi dolara da isplate dugove

Srbija izlaz iz ukrajinske krize ima u infrastrukturi i poljoprivredi

AnalizaInvesticijeSrbijaU fokusuVesti

29.3.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Srbija izlaz iz ukrajinske krize ima u infrastrukturi i poljoprivredi Srbija izlaz iz ukrajinske krize ima u infrastrukturi i poljoprivredi
Tek je treći mesec 2022. godine, a međunarodne finansijske institucije već drugi put smanjuju projekcije globalnog privrednog rasta. Međunarodni monetarni fond (MMF) je krajem... Srbija izlaz iz ukrajinske krize ima u infrastrukturi i poljoprivredi

Tek je treći mesec 2022. godine, a međunarodne finansijske institucije već drugi put smanjuju projekcije globalnog privrednog rasta. Međunarodni monetarni fond (MMF) je krajem januara smanjio svoju projekciju za svet sa 4,9 na 4,4 odsto, a ovih dana se očekuje nova revizija nadole.

I u saopštenju nakon posete Srbiji, misija MMF je istakla da će projekcije biti smanjene sa 4,5 odsto usled posledica rata u Ukrajini, piše Danas.

U očekivanju MMF, druge institucije su već reagovale. Konferencija UN o trgovini i razvoju (UNCTAD) je juče smanjila procenu globalnog rasta za ovu godinu sa 3,6 na 2,6 odsto.

Pored Rusije, koja će imati duboku recesiju, najveće usporavanje privrede osetiće Zapadna Evropa, kao i regioni Centralne, Južne i Jugoistočne Azija. U izveštaju UNCTAD-a se navodi i da će zemljama u razvoju biti potrebno 310 milijardi dolara da isplate dospele dugove ove godine.

Za nas najvažnija, nemačka privreda nalazi se u problemima, što pokazuje i to da je Institut za ekonomske studije IFO smanjio projekciju rasta ove ekonomije sa 3,7 na 3,1 do 2,2 odsto.

Budući da nismo imuni na globalne trendove, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je naše da sačuvamo kakav-takav pozitivan rast.

Srpski dinari
Foto: Shutterstock

„Nama je procenjivan rast od 4,5 odsto. Svima će da smanje za 1,5 odsto, a nama će za jedan odsto. Mi ćemo tu da budemo izuzetak“, poručio je Vučić, govoreći o MMF-u.

Ekonomisti ističu da je za davanje bilo kakvih procena jako rano i da vlada potpuna neizvesnost.

Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta ukazuje da se ne zna ni da li se sukob u Ukrajini bliži kraju ili će potrajati.

„Ne znamo da li će u Evropi biti usporavanje ekonomije ili će možda biti i recesije. Ako se ne obavi prolećna setva u Ukrajini to znači da će cene poljoprivrednih proizvoda biti visoke bar još godinu dana. Što se tiče energije, teško da se nešto može promeniti relativno brzo. Evropska ekonomija deluje depresivno“, ocenjuje on.

Ovo će se odraziti svakako i na srpsku privredu.

„Zastoj u Nemačkoj i Francuskoj će svakako gušiti i ekonomsku aktivnost ovde, jer smo karika u lancima snabdevanja. Ali mislim da će negativni efekat biti jači u EU nego kod nas. Razlog su pre svega investicije u infrastrukturu i građevinarstvo. Mi smo i dalje podinvestirani. Ipak, i tu će biti negativnih efekata. Sa rastom cena materijala, za isti budžetirani novac moći ćemo da manje da izgradimo, moraće da bude nekih redukcija, pa će i građevinarstvo dati manji doprinos nego što bi moglo“, napominje Nikolić, prenosi Danas.

Građevinac
Foto: Pixabay.com

I Saša Đogović, autor biltena Makroekonomska kretanja u Srbiji, ističe da kod nas ima mnogo potreba za infrastrukturom, počevši od kanalizacije i vodovoda i druge komunalne infrastrukture.

„To razvijene zemlje već imaju. Druga stvar je poljoprivreda. Kod nas ona ima veći ponder u BDP-u i mada nam neće mnogo doprineti rastu, obezbediće stabilnost. Mada pitanje je i kakva će poljoprivredna godina biti. U svakom slučaju, odgovaraće nam i više cene poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu“, napominje on.

Na ruku nam mogu ići i cene drugih sirovina, na primer bakra.

„Cena bakra je visoka i izvoz kompanije Zijin podiže privrednu dinamiku. Takođe, EU je povećala kvote na uvoz čelika iz Srbije, pa će i to biti dobro za železaru u Smederevu. A obe kompanije nalaze se u rukama Kineza“, napominje on.

S druge strane našu autoindustriju koja se sastoji od komponentaša sigurno će pogoditi zastoj autoindustrije u Evropi i gašenje kapaciteta u Rusiji.

„Na primer, mi smo mnogo izvozili pneumatika u Rusiju“, ukazuje on.

Đogović napominje da je nezahvalno davati procene kada se ne zna ni kakvi će biti odnosi EU i Rusije, a ni šta će biti sa isporukama gasa s obzirom da je Rusija tražila isplatu u rubljama, a sada se čeka odgovor EU.

„Ako se prekine isporuka gasa iz Rusije, veliki broj evropskih zemalja biće u recesiji, a pre svega Nemačka“, upozorava on. dodajući da će se to onda dodatno odraziti na smanjenje naše industrijske proizvodnje.

„Naša ekonomija može biti smanjena za jedan, možda 1,5 odsto, ali teško je ovako rano bilo šta prognozirati“, zaključuje Đogović.

 • Milovan94

  29.3.2022 #1 Author

  Nemože Srbija sa ovakvom politikom nikada imati izlaz.

  Odgovori

 • GOCA BG

  29.3.2022 #2 Author

  Davati neke prognoze je nezahvalno u ovakvoj situaciji…

  Odgovori

 • STRELAC

  29.3.2022 #3 Author

  Prava sitnica.

  Odgovori

 • NATI29

  31.3.2022 #4 Author

  Treba se naci neko resenje

  Odgovori

 • CELEKRALJ

  31.3.2022 #5 Author

  Srbija oduvek ima izlaz u svojim prirodnim bogastvima a ona to za sad ne koristi.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...