većina prihoda otišla na plaćanje računa u inostranstvu

Ifo: Skuplji uvoz koštao je nemačku ekonomiju realno 110 milijardi evra

BiznisEUPoslovanje

14.1.2023 11:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Ifo: Skuplji uvoz koštao je nemačku ekonomiju realno 110 milijardi evra Ifo: Skuplji uvoz koštao je nemačku ekonomiju realno 110 milijardi evra
Nemačka privreda je tokom prošle godine porasla, ali je istovremeno uvozila dramatično skuplje energente i poluproizvode, pa je realni prihod pao za 0,7 odsto,... Ifo: Skuplji uvoz koštao je nemačku ekonomiju realno 110 milijardi evra

Nemačka privreda je tokom prošle godine porasla, ali je istovremeno uvozila dramatično skuplje energente i poluproizvode, pa je realni prihod pao za 0,7 odsto, objavio je ekonomski institut Ifo.

Nemačka je 2022. godinu završila s rastom bruto domaćeg proizvoda od 1,9 odsto, ali „veći deo tog kolača otišao je u inostranstvo, kroz skuplji uvoz“, rekao je ekonomist Ifa Timo Volmeršoser (Timo Wollmershäuser).

Ifo procenjuje vrednost pada realnog dohotka na gotovo 110 milijardi evra, prenosi SEEbiz.

Privreda je rasla po stopi višoj od dugogodišnjeg proseka, ali upola manje nego što se očekivalo pre početka rata u Ukrajini, navodi uticajni institut.

Nemačka uvozi energiju i poluproizvode za vlastitu proizvodnju, a uvoz je poskupeo pa je „većina prihoda otišla na plaćanje računa u inostranstvu“, kaže Ifo, napominjući da samo merenje BDP-a nije tačan pokazatelj ekonomskog prosperiteta.

  • Maria

    15.1.2023 #1 Author

    Od početka ne mogu da se načudim da se u Nemačkoj nisu bolje snašli.

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.1.2023 #2 Author

    Nemacka je od pocetka rata u Ukrajini ozbiljno ekonomski oslabila…

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    15.1.2023 #3 Author

    Stabilna je to država te tako da varujem da neće biti osetnih gubitaka.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...