prognoza analitičara

Skladišta gasa u Nemačkoj dočekaće proleće sa dve trećine kapaciteta

BiznisEU

13.1.2023 11:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Skladišta gasa u Nemačkoj dočekaće proleće sa dve trećine kapaciteta Skladišta gasa u Nemačkoj dočekaće proleće sa dve trećine kapaciteta
Nasuprot strahovanju od dramatične nestašice gasa ove zime u Nemačkoj, analitičari sada očekuju da će skladišta proleće dočekati sa dve trećine kapaciteta, te se... Skladišta gasa u Nemačkoj dočekaće proleće sa dve trećine kapaciteta

Nasuprot strahovanju od dramatične nestašice gasa ove zime u Nemačkoj, analitičari sada očekuju da će skladišta proleće dočekati sa dve trećine kapaciteta, te se nameće pitanje koliko zapravo građani i privreda štede.

Prema podacima Savezne agencije za mrežne sisteme, potrošnja je u prvoj sedmici ove godine bila 38 odsto ispod proseka iz 2018-21. To je ujedno najveća redukcija potrošnje od početka merenja u martu 2022. godine, prenosi DPA.

Industrija je potrošnju oborila za 34, a domaćinstva i preduzeća za 42 odsto. Predsednik agencije je saopštenje sa brojkama propratio tvitom: „Mnogo vam hvala.“

Jasno je da je štednju značajno olakšalo toplo vreme, odnosno temperatura za 5,1 stepen iznad prosečne za mereni period. Međutim, i ponderisani podaci ukazuju na potrošnju redukovanu za četvrtinu u poslednjoj nedelji prošle i prvoj ove godine.

„Nestašica gasa ove zime deluje sve manje verovatna,“ saopštila je agencija, ali uz upozorenje da stanje može da se pogorša i da „štednja nadalje ostaje važna.“ Popunjenost nemačkih skladišta gasa nedeljama oscilira oko 91 odsto.

Posle neprekidnog minimalnog rasta od 21. decembra, iz skladišta je u poslednja dva dana izašlo nešto više gasa nego što je ušlo – u sredu, na primer, 0,1 odsto kapaciteta.

Najveće nemačko skladište, kod Redena, sada je na 90,4 odsto, a evropski rezervoari su na 82,6 odsto, 0,2 procentnih poena manje nego dan ranije.

Nemačka je letos, zbog sukoba Rusije i Zapada oko Ukrajine, ostala bez ruskog gasa, izvora iz kog je pokrivala oko 55 odsto potrošnje.

U međuvremenu, vlada je užurbano tražila druge izvore, a nekoliko je već u pogonu, na primer ploveći terminal za prijem tečnog prirodnog gasa u priobalju Severnog mora koji je počeo sa radom u ponedeljak.

  • SNEZANA

    13.1.2023 #1 Author

    I pored svega uspece nesto i da ustede.

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.1.2023 #2 Author

    To su samo prognoze,sta ce stvarno biti videcemo na prolece…

    Odgovori

  • Tina

    14.1.2023 #3 Author

    Nemci su inace, generalno, stedljiv narod

    Odgovori

  • Coka13

    24.1.2023 #4 Author

    Samo da im se prognoze ispune, mnogo rano su počeli da pričaju o uštedi, zima još nije ni počela kako treba.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...