protestovalo nekoliko stotina rudara

Bugarska pokušava da promeni energetski deo plana obnove EU zbog elektrana na ugalj

EUU fokusu

12.1.2023 18:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Bugarska pokušava da promeni energetski deo plana obnove EU zbog elektrana na ugalj Bugarska pokušava da promeni energetski deo plana obnove EU zbog elektrana na ugalj
Bugarski parlament je odlučio da traži od vlade da ponovo pregovara o energetskom delu postpandemijskog plana obnove koji finansira Evropska unija, da bi se... Bugarska pokušava da promeni energetski deo plana obnove EU zbog elektrana na ugalj

Bugarski parlament je odlučio da traži od vlade da ponovo pregovara o energetskom delu postpandemijskog plana obnove koji finansira Evropska unija, da bi se elektrane na ugalj u zemlji spasle od zatvaranja.

Poslanici su glasali 187 za prema dva protiv i devet uzdržanih u prilog revizije plana koji je ključ za dobijanje 6,3 milijarde evra evropskih sredstava iz post-covid paketa podsticaja, prenosi Beta.

Tokom glasanja u Parlamentu nekoliko stotina rudara i radnika u energetskim kompanijama okupilo se ispred zgrade da traži garancije za svoja radna mesta. Protest, koji su organizovala dva najveća sindikata u zemlji, bio je miran.

Prema toj odluci vlada će morati da odstupi od svog obećanja da će do kraja 2025. godine za 40 odsto smanjiti emisije ugljen dioksida u odnosu na nivo iz 2019. godine i tražiće se garancije da elektrane na ugalj mogu da nastave da rade bez restrikcija najmanje do 2038. godine.

Vlada ima rok do kraja marta da podnese zvanični zahtev da ponovo ispregovara plan obnove sa Evropskom komisijom.

Gotovo polovina struje u Bugarskoj, zemlji od sedam miliona stanovnika, proizvodi se u elektranama na ugalj, dok dodatnih 35 odsto dolazi iz nuklearne energije. Ostatak je hidroenergija, solarna i energija na vetar.

Finansijsko opterećenje smanjenja emisija ugljen dioksida predstavlja veliki izazov za Bugarsku, koja ima jednu od najnižih bruto domaćih dohodaka po glavi stanovnika u EU. 

  • SUNCOKRET

    13.1.2023 #1 Author

    Kako su globalisti to lepo smislili i infiltrifrsalki se u sve strukture u svetu i Evropi. Pod izgovorom zaštite sredine osiromasiti zemlje i ljude i načiniti ih robovima.

    Odgovori

    • SNEZANA

      13.1.2023 #2 Author

      Pa da bude kao nekad robovlasnicko drustvo.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...