Bulgargaz i Botas potpisali 13-godišnji ugovor

Bugarska dobila pristup turskim gasnim terminalima

U fokusuVesti

4.1.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bugarska dobila pristup turskim gasnim terminalima Bugarska dobila pristup turskim gasnim terminalima
Bugarska državna gasna kompanija Bulgargaz i turska kompanija za transport gasa Botas potpisale su 13-godišnji ugovor kojim se Bugarskoj daje pristup turskim terminalima za... Bugarska dobila pristup turskim gasnim terminalima

Bugarska državna gasna kompanija Bulgargaz i turska kompanija za transport gasa Botas potpisale su 13-godišnji ugovor kojim se Bugarskoj daje pristup turskim terminalima za tečni prirodni gas, na osnovu koga je Bugarska dobila pristup turskim terminalima i mreži za transport gasa u okviru dugoročnog sporazuma koji će, kako se ocenjuje, pomoći toj državi da smanji gasnu zavisnost od Rusije.

Bugarski ministar energetike Rosen Hristov rekao je da sporazum rešava problem nedostatka infrastrukture u Bugarskoj za istovar tečnog prirodnog gasa, prenela je agencija Beta, uz podsećanje da je Rusija prekinula isporuke u aprilu jer je Sofija odbila da gas plati u rubljama.

Prema aktuelnom sporazumu, tečni prirodni gas koji će Bugarska kupovati na međunarodnim tržištima biće istovaren i prerađen na turskim TPG terminalima, a zatim prebačen preko gasne mreže Botas u Bugarsku.

Sporazumom je predviđeno da se do 1,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje prenosi u Bugarsku iz Turske.

Bugarska je već potpisala dugoročni ugovor sa Azerbejdžanom za skoro milijardu kubnih metara prirodnog gasa koji dobija preko turske gasne mreže.

Za ostale potrebe Bugarske, nešto više od tri milijarde kubnih metara godišnje, uvozi se iz Grčke, prenela je Beta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...