prekid zavisnosti od ruskih energenata

Bugarska potpisala ugovor sa švedskom kompanijom o snabdevanju nuklearnim gorivom

EUInfrastrukturaU fokusu

22.12.2022 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bugarska potpisala ugovor sa švedskom kompanijom o snabdevanju nuklearnim gorivom Bugarska potpisala ugovor sa švedskom kompanijom o snabdevanju nuklearnim gorivom
Bugarska nuklearna elektrana Kozloduj u četvrtak je potpisala ugovor sa švedskom kompanijom Westinghouse Electric Sweden o snabdevanju nuklearnim gorivom za jedan od svojih reaktora,... Bugarska potpisala ugovor sa švedskom kompanijom o snabdevanju nuklearnim gorivom

Bugarska nuklearna elektrana Kozloduj u četvrtak je potpisala ugovor sa švedskom kompanijom Westinghouse Electric Sweden o snabdevanju nuklearnim gorivom za jedan od svojih reaktora, kako bi diverzifikovala snabdevanje energijom.

Kozloduj zasad koristi nuklearno gorivo koje isporučuje ruska kompanija Rosatom za rad dva nuklearna reaktora  koji proizvode oko jedne trećine električne energije u zemlji, prenosi Beta.

Ministar energetike Rosen Hristov rekao je da će desetogodišnji ugovor sa švedskom kompanijom pomoći da se garantuje normalan rad zbog „nejasne situacije sa isporukama nuklearnog goriva iz Rusije“.

On je dodao da će sličan ugovor uskoro biti potpisan i sa francuskim Framatomom.

„Ovim će biti završena procedura pune diversifikacije i sigurnosti snabdevanja, jer će gorivo dolaziti iz dva nezavisna izvora koji nisu ruski“, rekao je Hristov.

Bugarska je gotovo u potpunosti zavisila od uvoza nuklearnog goriva iz Rusije i najveći deo snabdevanja gasom, međutim kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, odlučili su da prekinu zavisnost od ruskih fosilnih goriva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...