Ministarka rudarstva i energetike o korišćenju nuklearne energije

Srbija nema kadrove za upravljanje nuklearkama

SrbijaU fokusu

16.12.2022 08:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srbija nema kadrove za upravljanje nuklearkama Srbija nema kadrove za upravljanje nuklearkama
Moramo da donesemo strateške odluke kako ćemo omogućiti više bazne energije koja nije iz uglja. Alternativa tome je gas, svakako moguća potencijalna alternativa jeste... Srbija nema kadrove za upravljanje nuklearkama

Moramo da donesemo strateške odluke kako ćemo omogućiti više bazne energije koja nije iz uglja. Alternativa tome je gas, svakako moguća potencijalna alternativa jeste nuklearna energija, ali Srbiji, pored tehnologije koje nema, u ovom domenu nedostaje i ljudski faktor, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović tokom online konferencije „Nuklearna sigurnost danas“.

Đedović je, kako je prenela N1 pozivajući se na agenciju Tanjug, na panelu „Mali modularni reaktori“ ukazala da Srbija danas nema dovoljno „znanja, iskustva ni kadra“ za upravljanje nuklearkama, s obzirom na moratorijum na njihovu izgradnju, koji traje duže od dve decenije.

Ipak je, prema njenim rečima, bilo razgovora sa partnerima iz Velike Britanije koji rade na razvoju malih nuklearnih reaktora, za koje se očekuje da će biti u funkciji za oko osam godina.

„Kada bismo sada imali na raspolaganju takvu tehnologiju, trebalo bi nam osam do deset godina da školujemo kadar koji bi mogao njome da upravlja. Što znači da bismo morali odmah da krenemo u školovanje kadrova da bismo to postigli“, rekla je Đedović.

Ukazala je i na rizike proizvodnje energije u nuklearkama, a posebno kada je u pitanju uklanjanje nuklearnog otpada.

  • Mike

    16.12.2022 #1 Author

    Kako nema?! Onoliko pečenjara… 🤣

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...