južna koreja nastavlja sa energetskim projektima i u inostranstvu

Investicija viša od 1,5 milijardi dolara u revitalizaciju nuklearne energije

BiznisInfrastrukturaInvesticijeSvet

14.12.2022 17:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Investicija viša od 1,5 milijardi dolara u revitalizaciju nuklearne energije Investicija viša od 1,5 milijardi dolara u revitalizaciju nuklearne energije
Južna Koreja će ove zime moći da zadovolji potrebe za energijom i to većim od očekivanih, jer je izgradnjom bloka 1 Šin Hanul u... Investicija viša od 1,5 milijardi dolara u revitalizaciju nuklearne energije

Južna Koreja će ove zime moći da zadovolji potrebe za energijom i to većim od očekivanih, jer je izgradnjom bloka 1 Šin Hanul u istoimenoj nuklearnoj elektrani u Uljinu pojačala svoje kapacitete, saopštilo je u sredu Ministarstvo energetike.

Rad u punom kapacitetu 27. nuklearnog reaktora u ovoj zemlji od 7. decembra pomoći će da se smanji njena zavisnost od tečnog prirodnog gasa (LNG), čime će se suziti njen trgovinski deficit. Južna Koreja zavisi od uvoza kako bi zadovoljila više od 93 odsto svojih potreba za gorivom, prenosi Korea Times.

O južnokorejskim nuklearnim reaktorima se puno govori, jer efikasna upotreba modela APR 1400 koji je razvila ova zemlja, planirana je za češko tržište i u drugim evropskim zemljama narednih godina.

Iz političkih razloga je ranije zaustavljena izgradnja blokova 3 i 4 Šin Hanul, ali ona će biti nastavljena 2024. godine i ima podržku južnokrejskog predsednika. Za vreme njegovog petogodišnjeg mandata planirano je da se realizuje još 10 projekata u inostranstvu.

Vladina finansijska podrška industriji nuklearne energije raste, te će tako za sledeću godinu izdvojiti dva triliona vona odnosno 1,5 milijardi dolara, u odnosu na jedan trilion vona ove godine.

Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol (Yoon Suk-yeol) rekao je da će ova godina biti upamćena po velikom iskoraku industrije nuklearne energije, i ukazao da postepena politika ukidanja korišćenja ove vrste energije može da dovede do ekonomskih previranja usred energetske krize.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...