Radnički sindikati potencijalna prepreka za otvaranje gigafabrike kompanije Tesla u azijskoj zemlji

Južna Koreja prva na Maskovoj listi za investicije

AutomobiliInvesticijeSvetU fokusu

28.11.2022 17:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Južna Koreja prva na Maskovoj listi za investicije Južna Koreja prva na Maskovoj listi za investicije
Ilon Mask (Elon Musk) iznenadio je javnost prošle nedelje, kada je putem video-poziva obavio razgovor sa južnokorejskim predsednikom Junom Sukom Jeolom (Yoon Suk Yeol).... Južna Koreja prva na Maskovoj listi za investicije

Ilon Mask (Elon Musk) iznenadio je javnost prošle nedelje, kada je putem video-poziva obavio razgovor sa južnokorejskim predsednikom Junom Sukom Jeolom (Yoon Suk Yeol). Junova kancelarija je objavila detalje razgovora, otkrivajući da je Mask rekao da je Južna Koreja na vrhu njegove liste zemalja u koje planira da investira.

To je dovelo do rasta vrednosti akcija kompanija koje proizvode baterije, kao što su Samsung SDI i Posco, iako Mask nije konkretno rekao da želi da izgradi fabriku u ovoj zemlji.

“Ovo jeste mogućnost, pošto Tesla već koristi veliki broj komponenata koje proizvode južnokorejske kompanije”, rekao je Ko Te Bong (Koh Tae-bong), analitičar kompanije HI Investment & Securities iz Seula za Bloomberg.

On je dodao da pored Južne Koreje nijedna druga zemlja nema gotovo potpun lanac snabdevanja za električna vozila.

“Imamo velikog proizvođača čipova Samsung Electronics, tri proizvođača baterijskih ćelija, proizvođače katodnih i anodnih materijala, modularnih kamera i drugih manje važnih komponenti”, rekao je Ko.

Najveći tehnološki centar kompanije General Motors izvan Sjedinjenih Američkih Država nalazi se upravo u Južnoj Koreji, a čelnici kompanije sa poštovanjem govore o inžinjerima iz ove zemlje. Takođe, južnokorejska privreda se pokazala kao veoma otporna u toku korona krize.

S druge strane, Tesla uživa podršku južnokorejske javnosti. Maloprodajni investitori u ovoj zemlji naveliko kupuju akcije kompanije Tesla, a pojedinci poseduju deonice u vrednosti od čak devet milijardi dolara.

Južna Koreja se takođe uklapa u Maskovo viđenje radne kulture. Ovo je jedna od zemalja čiji broj radnih sati prevazilazi SAD i bilo koju drugu azijsku zemlju u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Samo 4,4 odsto od oko 21 miliona ljudi u zemlji radi od kuće, a u prvoj godini pandemije taj procenat bio je dva odsto.

Međutim, postoje i razlozi koji bi odvratili Maska od investiranja u azijsku naciju. Pre svega, tu je očigledan geopolitički rizik koji proizilazi iz nuklearnih aktivnosti Severne Koreje.

Takođe, strogi zakoni o radu bi mogli izazvati štrajk radne snage koja je u velikoj meri sindikalizovana. Trenutno je u toku štrajk sindikata vozača kamiona zbog kojeg su zatvorene luke i industrijski kompleksi i otežan izvoz.

Javnosti je Maskovo mišljenje o sindikatima dobro poznato. Bio je prilično glasan kritičar međunarodne organizacije United Auto Workers, a Nacionalni odbor za radne odnose prošle godine je utvrdio da je kompanija Tesla u više navrata prekršila američki Zakon o radu.

“Južna Koreja je poznata po tome što ima neke od najjačih radničkih sindikata na svetu. Tako da bih rekao da su šanse za otvaranje Tesline gigafabrike u Južnoj Koreji ravne nuli“, rekao je Čoi Vongčul (Choi Voongchul), profesor na Univerzitetu Kukmin u Seulu.

  • SUNCOKRET

    28.11.2022 #1 Author

    Svaka čast za Južnu Koreji i njihove sindikate. Radnici u najvećem broju zemalja sveta nisu naročito zaštićeni i lepo je videti i cuti da postoje dobro organizovani i jaki sindikati.

    Odgovori

  • MAJALG

    28.11.2022 #2 Author

    Mnogo je toga za i protiv, ali po meni glavni razlog je upravo ovo sto je rekao ovaj profesor, a to je upravo nemogcnost da sa radnom snagom rade sta hoce.

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.11.2022 #3 Author

    Videcemo da li je samo Mask bacio udicu i ceka reakcije ili je vec sve dogovoreno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...