velika potražnja za ekološkim automobilima

Istovremeni rast izvoza, domaće potražnje i proizvodnje vozila u Južnoj Koreji

BiznisSvetVesti

15.10.2022 16:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Istovremeni rast izvoza, domaće potražnje i proizvodnje vozila u Južnoj Koreji Istovremeni rast izvoza, domaće potražnje i proizvodnje vozila u Južnoj Koreji
Južnokorejski izvoz automobila skočio je u septembru za 34,7 odsto na godišnjem nivou zbog velike potražnje za ekološki prihvatljivim automobilima, pokazali su podaci u... Istovremeni rast izvoza, domaće potražnje i proizvodnje vozila u Južnoj Koreji

Južnokorejski izvoz automobila skočio je u septembru za 34,7 odsto na godišnjem nivou zbog velike potražnje za ekološki prihvatljivim automobilima, pokazali su podaci u petak.

Vrednost isporučenih automobila prošlog meseca iznosila je 4,79 milijardi dolara, što je najveća vrednost ikada u septembru, pokazuju podaci Ministarstva trgovine, industrije i energetike.

To je takođe druga najveća mesečna cifra nakon jula 2022. godine kada je iznos dostigao 5,14 milijardi dolara, prenosi Korea Times.

Što se tiče prodatih jedinica, prošlog meseca je prodato ukupno 192.863 vozila, što je povećanje od 27,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Po zemljama, izvoz u Severnu Ameriku je skočio za 70,1 odsto na 2,26 milijardi dolara, a izvoz u azijske zemlje porastao je za 95,4 odsto na 434 miliona dolara. Prodaja na Bliskom istoku i zemljama Latinske Amerike porasla je za 32,3 odsto i 10,7 odsto.

Međutim, izvoz u Evropsku uniju pao je 4,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine na 755 miliona dolara zbog produbljivanja zabrinutosti usled porasta cena i ekonomskog usporavanja, navodi ministarstvo.

Brza prodaja bila je posledica rastuće potražnje za ekološki prihvatljivim vozilima.

Foto: Unsplash.com/Andrew Roberts

Vrednost izvoza ekološki prihvatljivih automobila porasla je 35,1 odsto na godišnjem nivou u septembru na 1,41 milijardu dolara, što je 21. uzastopni mesec rasta u prošloj godini.

To je takođe druga najveća mesečna cifra nakon jula 2022. kada je zemlja prodala ekološki prihvatljiva vozila u vrednosti od 1,47 milijardi dolara. Prošlog meseca prodato je ukupno 48.604 jedinica, što je 39,1 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci.

Ekološki automobili su činili 29,4 odsto ukupnog izvoza automobila u zemlji tokom septembra. Izvoz auto-delova je takođe porastao za 8,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 2,01 milijardu dolara prošlog meseca.

Domaća proizvodnja je takođe porasla za 34,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 307.721 jedinica prošlog meseca, produžavajući njen pobednički niz peti mesec zaredom.

Do rasta je došlo pošto se smanjila nestašica automobilskih čipova i povećao broj radnih dana u poređenju sa godinom ranije, navodi ministarstvo.

Od velikih kompanija, proizvodnja Hyundai Motor-a i njegove podružnice Kia napredovala je za 40,0 procenata i 12,7 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Domaća prodaja automobila takođe je porasla za 23,1 odsto na godišnjem nivou na 140.242 jedinice u septembru.

Broj ekološki prihvatljivih automobila prodatih u zemlji porastao je za 36,7 odsto na 41.585 jedinica. Oni su činili 25,2 odsto ukupne domaće prodaje automobila u smislu obima, dostižući rekord u istoriji, pokazali su podaci.

To je prvi put u poslednjih 20 meseci da su izvoz automobila, domaća tražnja i proizvodnja zabeležili istovremeno rast na godišnjem nivou, saopštilo je ministarstvo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...