Sastanak holandskog i južnokorejskog zvaničnika u Seulu

Južna Koreja i Holandija pokušavaju da unaprede saradnju u industriji čipova

PoslovanjeSvetU fokusu

17.11.2022 18:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Južna Koreja i Holandija pokušavaju da unaprede saradnju u industriji čipova Južna Koreja i Holandija pokušavaju da unaprede saradnju u industriji čipova
Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol (Yoon Suk Yeol) i holandski premijer Mark Rute (Mark Rutte) razgovarali su o načinima da ojačaju ekonomske veze, kroz... Južna Koreja i Holandija pokušavaju da unaprede saradnju u industriji čipova

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol (Yoon Suk Yeol) i holandski premijer Mark Rute (Mark Rutte) razgovarali su o načinima da ojačaju ekonomske veze, kroz unapređivanje saradnje u industriji čipova nakon što je ograničenje američkog izvoza u Kinu uzdrmalo globalno tržište poluprovodnika. 

Zvaničnici su “naglasili značaj unapređivanja postojeće saradnje između industrija poluprovodnika u dve države i izrazili nameru da podrže privatni sektor, sa namerom da očuvaju otpornost nabavnih lanaca u tom sektoru”, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je objavljeno nakon samita u Seulu.

U saopštenju se ne pominju ni Kina ni Sjedinjene Američke Države, a ne navode se ni podaci u vezi sa bilo kakvim vidom saradnje između proizvođača čipova u ove dve zemlje koji pokušavaju da usklade svoje poslovanje sa kontrolama u industriji koje je uvela Bajdenova (Joe Biden) administracija, piše Bloomberg.

SAD vrše pritisak na savezničke i partnerske zemlje, među kojima su Južna Koreja i Holandija, da počnu sa primenom ograničenja prodaje naprednih čipova, s namerom da spreče tako napredak Kine kada su u pitanju nove tehnologije, koji bi mogao da ugrozi status Amerike kao svetske sile.

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je ove nedelje holandskog vođu da ne pristane na “razdvajanje“ (eng. decoupling) pod pritiskom SAD. Na odvojenom sastanku sa Junom u toku samita Grupe 20 na Baliju, Si je južnokorejskog predsednika pozvao da unaprede saradnju u sektoru visokotehnološkoe proizvodnje.

Kompanija ASML, sa sedištem u Holandiji, ima ključnu ulogu u globalnoj industriji poluprovodnika, vrednoj 580 milijardi dolara. Takođe, ona je glavni snabdevač južnokorejskih kompanija Samsung Electronics i SK Hynix.

Iz kompanije Hynix, jednog od najvećih proizvođača memorijskih kartica na svetu, upozoravaju da bi ograničenja Bajdenove administracije mogla da dovedu do zatvaranja ili prodaje velike fabrike u Kini, što je „ekstremna situacija“ do koje, nadaju se, neće doći.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...