dve vodeće kompanije zaustavile poslovanje

Tržište čipova dodatno ugroženo obustavom proizvodnje neona iz Ukrajine

AutomobiliBiznisSvetU fokusuVesti

12.3.2022 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Tržište čipova dodatno ugroženo obustavom proizvodnje neona iz Ukrajine Tržište čipova dodatno ugroženo obustavom proizvodnje neona iz Ukrajine
Ukrajina proizvodi otprilike polovinu svetskog neona, ali je zbog ruskog napada bila prisiljena da obustavi proizvodnju, i to moglo da zada nove probleme proizvođačima... Tržište čipova dodatno ugroženo obustavom proizvodnje neona iz Ukrajine

Ukrajina proizvodi otprilike polovinu svetskog neona, ali je zbog ruskog napada bila prisiljena da obustavi proizvodnju, i to moglo da zada nove probleme proizvođačima čipova, ali i medicini.

Globalna potrošnja neona za proizvodnju čipova prošle je godine dostigla oko 540 metričkih tona, prenosi B92, a procenio je Techcet.

Ukrajinske kompanije Ingas i Cryoin proizvode oko 45 do 54 odsto svetskog neona, ključnog za lasere koji se koriste pri proizvodnji čipova, pokazuju podaci.

Dve ukrajinske kompanije obustavile su poslovanje jer su ruske trupe pojačale napade na gradove širom Ukrajine.

Obustava njihovog poslovanja novi je udarac svetskoj proizvodnji čipova, koja ionako teško prati snažnu pandemijsku potražnju širom sveta.

Analitičar CFRA-e Anđelo Zino (Angelo Zino) kaže da „ako proizvođači iscrpe zalihe do aprila i ako nisu plasirali čvrste narudžbe u druge delove sveta, to će verovatno značiti dodatna ograničenja za širi lanac snabdevanja i nemogućnost proizvodnje krajnjeg proizvoda za mnoge ključne kupce“.

Ukrajinski neon je nusproizvod ruske proizvodnje čelika. Osim Ukrajine, proizvodi ga i Kina, ali po sve većim cenama. Cene su u Kini učetvorostručene, s prošlogodišnjih 400 na više od 1.600 juana po kubnom metru.

 • ZVE84

  12.3.2022 #1 Author

  Ma kompletno sve se otežava, menja, komplikuje… Logičan sled dešavanja koja su u toku

  Odgovori

  • STRAHINJA

   13.3.2022 #2 Author

   Logicno. Do sada nismo ni bili svesni koliko je medhunatodna ekonomija i privreda bila povezana i zavisna na apsolutno svim nivoima

   Odgovori

 • Milovan94

  12.3.2022 #3 Author

  Tržište čipova je bilo u krizi i pre najnovijih dešavanja a sada će tek.

  Odgovori

 • MADMAX

  12.3.2022 #4 Author

  Sve se koplikuje zbog neodgovornog ponašanja Rusije.

  Odgovori

 • GOCA BG

  12.3.2022 #5 Author

  Jedino da posluju sa Kinom po mnogo vecim cenama…

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  13.3.2022 #6 Author

  Još jedna grana privrede koja trpi posledice nekolicine ljudi koji se navodno bore za pravdu, a sve to nema nikakvog smisla.

  Odgovori

 • MAJA

  13.3.2022 #7 Author

  Nije samo proizvodnja čipova ugrožena, nega Ukrajna će biti osiromašena i najbolje bi bilo da se vrati prijateljskim odnosima sa Rusijom

  Odgovori

 • DANIJELA

  13.3.2022 #8 Author

  Posledica osecaju sve delatnosti ili direktno ili indirektno.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...