trka za naučni prestiž

Južna Koreja će izgraditi istraživačku stanicu na Antarktiku do 2030. godine

LifestyleSvet

22.11.2022 20:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Južna Koreja će izgraditi istraživačku stanicu na Antarktiku do 2030. godine Južna Koreja će izgraditi istraživačku stanicu na Antarktiku do 2030. godine
Vlada Južne Koreje odobrila je izgradnju stanice za istraživanje unutrašnjosti na Antarktiku do 2030. godine, kao deo dugoročnog plana za podizanje položaja zemlje u... Južna Koreja će izgraditi istraživačku stanicu na Antarktiku do 2030. godine

Vlada Južne Koreje odobrila je izgradnju stanice za istraživanje unutrašnjosti na Antarktiku do 2030. godine, kao deo dugoročnog plana za podizanje položaja zemlje u globalnoj naučnoj i istraživačkoj zajednici, saopštilo je u utorak Ministarstvo okeana i ribarstva.

Oko 277,4 milijarde vona (205 miliona dolara) biće potrošeno do 2027. godine za izgradnju Araona 2 od 15.000 tona, najnovijeg modela istraživačkog broda ledolomca iz 2009. godine, piše Korea Times.

Glavni prioritet prvog sveobuhvatnog paketa političke pomoći je da se obezbedi veća moć i uticaj u globalnoj prevlasti hegemonije u nauci i tehnologiji, obeleženom žestokom konkurencijom u poslednjih nekoliko decenija.

Jednako važno je i sprovođenje istraživanja o metodama suprotstavljanja klimatskim promenama, inicijativa koja se ne može nastaviti bez globalne saradnje u godinama koje dolaze.

Predviđena izgradnja će Južnu Koreju učiniti sedmim globalnim igračem koji ima stanicu u unutrašnjosti na kontinentu, posle Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Francuske, Japana, Kine i Italije.

Prisustvo korejskih istraživanja Antarktika raste, o čemu svedoči prošlogodišnje imenovanje Kim Lea Donga (Kim Iea-donga) za predsednika Naučnog komiteta za istraživanje Antarktika (SCAR). SCAR je međunarodna istraživačka organizacija Međunarodnog naučnog saveta (ISC), nevladinog tela.

Na Severnom polu, na drugoj strani planete, Južna Koreja ima status zemlje posmatrača u Arktičkom savetu, međuvladinom forumu na visokom nivou osnovanom da se bavi pitanjima arktičkih vlada i starosedelačkih naroda Arktika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...