U nadogradnju elektrane Paks u Mađarskoj ulažu Rusi, Amerikanci, Francuzi i Nemci

Nuklearna energija najbolja šansa za prevazilaženje krize

EkologijaEUInvesticijeVesti

27.10.2022 12:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nuklearna energija najbolja šansa za prevazilaženje krize Nuklearna energija najbolja šansa za prevazilaženje krize
Najbolja šansa za prevazilaženje energetske krize je korišćenje nuklearne energije, saopštio je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto (Peter Szijarto). Sijarto je rekao da... Nuklearna energija najbolja šansa za prevazilaženje krize

Najbolja šansa za prevazilaženje energetske krize je korišćenje nuklearne energije, saopštio je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto (Peter Szijarto).

Sijarto je rekao da će u tom smislu najviše pomoći preko potrebna nadogradnja nuklearne elektrane Paks koja bi u tom slučaju povećala svoje performanse sa sadašnjih 2.000 megavati (MW) na 4.400 MW, prenosi agencija Mina.

On je dodao da je nadogradnja istinski međunarodni projekat, sa ruskom kompanijom Rosatom na čelu i dobavljačima kao što su američki General Electric, francuski Framatome i nemački Siemens.

„Kao rezultat toga, ulaganje u Paks neće biti ograničeno ni na koji način“, rekao je Sijarto.

On je, govoreći uoči ministarskog sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Vašingtonu, rekao da će zemlje koje su u mogućnosti da generišu energiju koju troše biti u najboljoj poziciji za prevazilaženje energetske krize izazvane ratom Rusije i Ukrajine i “propalim sankcijama“.

„Sektor nuklearne energije može ostati relativno izuzet iz preterano ideoloških, emotivnih debata i taj sektor je netaknuti deo saradnje Istok-Zapad”, naveo je Sijarto.

On je rekao da se Mađarska borila da eliminiše „diskriminaciju“ nuklearne energije u EU poslednjih godina.

„Nuklearna energija je jeftina, bezbedna i ekološki prihvatljiva, a očekuje se da će dva nova bloka u Paksu sprečiti emisiju 17 miliona tona ugljen-dioksida svake godine“, naveo je Sijarto.

  • kaćica

    27.10.2022 #1 Author

    Stalno je kriza

    Odgovori

  • Anna

    27.10.2022 #2 Author

    Sa naučne tačke gledišta je najbolja i najčistija, ali sa stanovišta običnog građanina postoji strah od nuklearne eksplozije, radijacijei smrti velikog broja ljudi. Teško će biti prihvaćena nuklearna energija…

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.10.2022 #3 Author

    Kako god da odluce veliki tako ce i biti,gradjani se nista ne pitaju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...