oformljen državni krizni štab

Nemačka vlada apeluje na štednju, ne planira plaćanje gasa rubljama

EUU fokusuVesti

30.3.2022 17:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Nemačka vlada apeluje na štednju, ne planira plaćanje gasa rubljama Nemačka vlada apeluje na štednju, ne planira plaćanje gasa rubljama
Nemačka se priprema za prekid isporuke ruskog gasa. Moskva, naime, insistira na isplati u rubljama, što Berlin, Evropska unija i G7 odbijaju. Ministarstvo privrede... Nemačka vlada apeluje na štednju, ne planira plaćanje gasa rubljama

Nemačka se priprema za prekid isporuke ruskog gasa. Moskva, naime, insistira na isplati u rubljama, što Berlin, Evropska unija i G7 odbijaju. Ministarstvo privrede Nemačke je stoga aktiviralo „rano upozorenje“ plana za vanredne situacije i apelovalo na opštu štednju. Snabdevanje je za sada redovno.

„Nema uskih grla u snabdevanju,“ rekao je ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck). „Međutim, moramo da preduzmemo mere predostrožnosti za slučaj da Rusija uradi nešto radikalnije.“

Prva mera predostrožnosti je upravo aktivacija ranog upozorenja, zbog „konkretnih, ozbiljnih i pouzdanih naznaka“ da je verovatno značajno pogoršanje u snabdevanju gasom. Uz to ide i štednja, a ministarstvo je formiralo i krizni štab.

Pod zastavicom ranog upozorenja država još ne interveniše na tržištu. „To ne radimo i ubuduće to ne želimo da radimo,“ rekao je Habek. Umesto toga, trgovci gasom, snabdevači i sistemi za distribuciju usvajaju „tržišno orijentisane mere“ da osiguraju snabdevanje. U to spadaju skladištenje i fleksibilnija nabavka, navodi ministarstvo. 

Osim ranog upozorenja, plan za vanredne situacije uključuje nivo uzbune i nivo vanredne situacije.

Nivo vanredne situacije već podrazumeva značajne poremećaje u snabdevanju gasom i država tada mora da interveniše da obezbedi snabdevanje „zaštićenih kupaca“ – domaćinstava, bolnica, vatrogasaca i policije, piše agencija DPA. 

Habek je apelovao na sve, od privrede do domaćinstava, da odmah i što više smanje potrošnju gasa. Svaka ušteda pomaže, rekao je i zamolio „preduzeća i privatne potrošače da pomognu Nemačkoj, da pomognu Ukrajini štednjom gasa i energije uopšte.“

Krizni štab čine predstavnici vlasti i snabdevača gasom.

Sadašnji nivo ranog upozorenja ministarstvo privrede je proglasilo zato što je Rusija nepokolebljivo insistira da Evropa gas mora da plaća rubljama, koje, naravno prethodno mora da kupi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u utorak naredio da se do četvrtka postavi „jednostavan, razumljiv, transparentan i primenljiv“ sistem za evropske i međunarodne kupce gasa, rekao je u utorak njegov portparol Dmitrij Peskov, a prenela agencija Interfaks. „Gas niko neće da isporučuje besplatno, a može da se plaća samo rubljama,“ naglasio je Peskov.

Podsetimo, Putin je Nemačku prošle nedelje svrstao među „neprijateljske države“ za koje važi samo plaćanje u rubljama. Prihvatanje takvog zahteva značilo bi podršku oslabljenoj ruskoj valuti. Habek je to opisao kao kršenje važećih ugovora.

Za prekid ruskih isporuka priprema se i Evropska unija. Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans (Frans Timmermans) je u sredu rekao da su pripreme odavno u toku, izrazivši istovremeno nadu da će biti nepotrebne.

„Spremni smo na sve i tesno ćemo sarađivati sa državama članicama da se svi dobro pripreme,“ rekao je

  • GOCA BG

    30.3.2022 #1 Author

    Apeluju na stednju,izriciti da nece placati gas u rubljima,u velikom su problemu zbog svoje odluke…

    Odgovori

  • STRELAC

    31.3.2022 #2 Author

    E pa neka i oni malo osete sta znaci kriza,stednja i neizvesnost.

    Odgovori

  • SANJA

    31.3.2022 #3 Author

    Ovo jedva cekam da viidm kako ce da ispadne

    Odgovori

  • Milovan94

    31.3.2022 #4 Author

    U ovako teškim vremenima štednja je jedina alternativa.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    1.4.2022 #5 Author

    Platiće u rubljama jer druge opcije neće biti.

    Odgovori

  • MAJALG

    3.4.2022 #6 Author

    To je sve samo preporuka, ali naroda je taj koji ce tesko prihvatiti te preporuke bez obzira koliko bili poslusni. Ovde ce Nemacka morati da prihvati da placa Rusima gas u rubljima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...