najava recipročnih mera za polovinu maja

Ukoliko Srbija uvede sankcije Rusiji, biće obustavljen transport nafte za NIS

BiznisRegionSrbijaSvetVesti

30.3.2022 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Ukoliko Srbija uvede sankcije Rusiji, biće obustavljen transport nafte za NIS Ukoliko Srbija uvede sankcije Rusiji, biće obustavljen transport nafte za NIS
Jadranski naftovod (Janaf) saopštio je da sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu obuhvataju i ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa srpskom kompanijom NIS,... Ukoliko Srbija uvede sankcije Rusiji, biće obustavljen transport nafte za NIS

Jadranski naftovod (Janaf) saopštio je da sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu obuhvataju i ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa srpskom kompanijom NIS, te da, ako ne dođe do promena, taj ugovor neće moći dalje da realizuje od sredine maja ove godine pa sve dok sankcije budu na snazi.

Kako prenosi Hina, u saopštenju se navodi da Janaf ne posluje direktno na ruskom tržištu, ali da je Uredbom Sveta EU od 15. marta 2022. godine o sankcijama zbog delovanja Rusije u Ukrajini obuhvaćen i ugovor o transportu sirove nafte koji je Janaf sklopio s kompanijom NIS za period od 1. januara do 31. decembra 2022, piše Euronews Srbija.

Tim ugovorom su, kako se precizira, „rezervisani transportni kapaciteti Janafa po načelu ‘puno za prazno’ u ukupnoj količini od 3.200.000 plus/minus 10 odsto nafte, a koji, ukoliko ne dođe do promena, neće moći dalje da se realizuje od 15. maja 2022. sve dok ranije navedene mere ograničavanja, kako su propisane Uredbom Saveta EU, budu na snazi“.

Dodaje se da, s obzirom da trenutno nije moguće predvideti potencijalno trajanje sankcija i budući intenzitet tih mera, nije moguće proceniti njihov učinak na finansijski položaj i poslovanje Janafa u 2022. godini.

Iz Janafa su naglasili da svakodnevno prate razvoj događaja i da su u stalnom kontaktu s korisnicima tog sistema cevovoda.

Janaf je polovinom januara 2022. objavio da je s kompanijom NIS sklopio ugovor o transportu sirove nafte u ovoj godini. NIS je u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma, koji drži 56,15 odsto akcija, Republika Srbija poseduje 29,87 odsto vlasništva, a mali akcionari i 13,98 odsto, piše Euronews Srbija.

Sankcije EU protiv Rusije uključuju zabranu svih transakcija s određenim kompanijama u ruskom državnom vlasništvu, pri čemu je na popisu objavljenom u službenom glasilu EU među desetak državnih firmi naveden i Gazprom.

Obezbeđivanje stabilnog snabdevanja naftnim derivatima je prioritet za Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, koje analizira sve varijante i rešenja za  sigurno snabdevanje domaćeg tržišta u slučaju prekida isporuke sirove nafte Naftnoj industriji Srbije (NIS) Jadranskim naftovodom (JANAF), saopšteno je jutros.

„Trenutno se analiziraju mogući pravci snabdevanja sirovom naftom i naftnim derivatima iz terminala i rafinerija u okruženju, kao i raspoložive pravne, poslovne, logističke i tehničke mogućnosti za uvoz sirove nafte i derivata ukljuljučujući putem cevovoda, železnicom, cisternama i rečnim transportom, odnosno kroz luke. Takođe se sagledavaju efekti promena u načinu snabdevanja na rad domaćih rafinerijskih kapaciteta, mogućnosti korišćenja domaće nafte i povećanja rezervi nafte i derivata u skladištima, kako bi se što adekvatnije odgovorilo na moguće prekide isporuke naftovodom Janaf“, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike, koje je prenela agencija Beta.

  • FLAME

    30.3.2022 #1 Author

    Ovo su već bajke jer znamo da se neće uvesti sankcije Rusiji. Ministarstvo rudarstva i energetike mora malo da nas plaši, to im je u opisu posla trenutno, očigledno.

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.3.2022 #2 Author

    Kuda vodi ovo sve?!

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    31.3.2022 #4 Author

    Mi nećemo sigurno, ako uvedemo ode Cele za Rusiju.

    Odgovori

  • FRUIT04

    3.4.2022 #5 Author

    Nista ne zavisi od nas, ako zapad pritisne Srbija mora da poslusa. Mala smo mi zemalja da bi bila samostalna I nezavisna.

    Odgovori

  • STRELAC

    9.5.2022 #6 Author

    Da li su nama sankcije nesto promenile,da li je tadasnji rezim trpeo posledice ili mi kao narod?Mi smo to na svojoj kozi osetili pa ne vidim zasto smo sada glasni da satanizujemo narod koji je sigurno u vecem broju protiv rata?

    Odgovori

  • DUSA

    7.4.2024 #7 Author

    Zato Srbija nece da uvede sankcije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...