Nedoumice u vezi sa valutom

Italija očekuje od EK razjašnjenje načina plaćanja ruskog gasa

BankeEUNovacVesti

4.5.2022 12:38 Autor: Vladimir Jokanović 6

Italija očekuje od EK razjašnjenje načina plaćanja ruskog gasa Italija očekuje od EK razjašnjenje načina plaćanja ruskog gasa
Italija želi da Evropska komisija jasno navede kako kompanije mogu da plaćaju ruski gas bez kršenja sankcija uvedenih nakon invazije Rusije na Ukrajinu, naveo... Italija očekuje od EK razjašnjenje načina plaćanja ruskog gasa

Italija želi da Evropska komisija jasno navede kako kompanije mogu da plaćaju ruski gas bez kršenja sankcija uvedenih nakon invazije Rusije na Ukrajinu, naveo je italijanski premijer Mario Dragi (Mario Draghi). „Veoma je važno da EK izrazi jasno pravno mišljenje kako kompanije mogu da plaćaju ruski gas bez kršenja sankcija“, rekao je Dragi.

On je ocenio da „ukoliko nema jasnoće ili linije ponašanja“ onda je očekivano da će svaka kompanija ili svaka zemlja uraditi ono što smatra da treba. Dragijev komentar usledio je posle izjave italijanskom ministra energetike Roberta Ćingolanija (Roberto Cingolani) da evropskim energetskom kompanijama treba privremeno omogućiti da ispune ruski zahtev za plaćanje u rubljama, prenosi Politico.

„Mislim da u ovom trenutku razumevanje nije potpuno sa stanovišta pravnih pitanja i implikacija, pa bi bilo dobro barem nekoliko meseci da dozvolimo kompanijama da plaćaju u rubljama“, rekao je italijanski ministar, dodajući da priželjkuje „brzo i veoma jasno izjašnjavanje EK“.


Dragi je istakao da će Italija pratiti stavove Nemačke, Francuske i ostalih zemalja EU. „Nema razlike između Italije i ostalih“, potvrdio je Dragi. Moskva zahteva da sve isporuke gasa zemljama EU od početka aprila budu naplaćene u rubljama, a zapadne kompanije trebalo bi da otvore račune u rubljama kod Gazprombanke i da na njih polože uplate posle konverzije evra u rusku valutu.

EK je upozorila kompanije da ne otvaraju račune denomirane u rubljama, navodeći da bi to predstavljalo kršenje evropskih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Prema uputstvu EK preduzeća mogu da plaćaju u evrima i da bi se to smatralo konačnom uplatom, a da Rusija može kasnije taj novac da pretvara u rublje. Kremlj međutim insistira na šemi plaćanja u rubljama, što znači da je obaveza konverzije novca na evropskim kompanijama.

  • DJORDJE1

    4.5.2022 #1 Author

    Sigurno sve članice EU neizvesno čekaju da vide šta će biti po pitanju uvoza ruskog gasa…

    Odgovori

  • SNEZANA

    4.5.2022 #3 Author

    Videcemo ko ce tu izvucu deblji kraj.

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.5.2022 #4 Author

    Evropa zavisi od Rusije,solidarisuci se sa ostalim zemljama,svesni su da su u ozbiljnom problemu…

    Odgovori

  • GINKO

    5.5.2022 #5 Author

    Svi se pitamo sta ce se na kraju situacije ove u kojoj se nalazimo desiti

    Odgovori

  • MAJALG

    29.5.2022 #6 Author

    Svima je bitno da se ne obustavi isporuka, a oni ce naci nacin da placaju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...