Gazprom tvrdi da Varšava nije odustala od kupovine

Poljska navodno nabavlja ruski gas iz Nemačke

EUSvetVesti

29.4.2022 11:01 Autor: Vladimir Jokanović 4

Poljska navodno nabavlja ruski gas iz Nemačke Poljska navodno nabavlja ruski gas iz Nemačke
Kompanija Gazprom saopštila je da Poljska, suprotno svojim izjavama, nastavlja da kupuje ruski gas nakon obustave direktnih isporuka. Poljska navodno sada kupuje ruski gas... Poljska navodno nabavlja ruski gas iz Nemačke

Kompanija Gazprom saopštila je da Poljska, suprotno svojim izjavama, nastavlja da kupuje ruski gas nakon obustave direktnih isporuka. Poljska navodno sada kupuje ruski gas preko Nemačke.

„Poljska je ove nedelje odbila da plaća isporuke gasa iz Rusije po novom postupku, u rubljama. Svečano je saopšteno da ruski gas više nije potreban i da se neće kupovati, ali zapravo nije“ tako, saopštio je Gazporom, prenosi Komersant.

Ruska kompanija navodi da je posle obustave direktnih isporuka, Poljska nastavila da kupuje ruski gas, ali sada u Nemačkoj odakle se u obrnutom smeru gas isporučuje u Poljsku putem gasovoda Jamal-Evropa.

Gazprom navodi da je obim reversa oko 30 miliona kubnih metara dnevno, što skoro tačno odgovara prijavama po ugovoru sa Gazprom eksportom prethodnih dana. Poljske vlasti saopštile su 26. aprila da neće plaćati ruski gas u rubljama.

Gazprom je 27. aprila potvrdio da je potpuno obustavio isporuke gasa poljskoj kompaniji PGNiG, a odluka je doneta zbog toga što su Poljaci odbili da plaćaju ruski gas u rubljama. Istovremeno obustavljeno je i isporučivanje gasa Bugarskoj. Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je da sve isporuke gasa u zemlje EU od 1. aprila moraju da budu plaćene u rubljama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...