Gazprom prekinuo isporuku "plavog energenta" Bugarskoj i Poljskoj

Snabdevanje Srbije gasom nije ugroženo

EUInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

27.4.2022 11:45 Autor: Stanislav Stanišić 6

Snabdevanje Srbije gasom nije ugroženo Snabdevanje Srbije gasom nije ugroženo
„Obustava dopremanja gasa Bugarskoj neće imati uticaja na snabdevanje Srbije ovim energentom“, kaže za Biznis.rs savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić.... Snabdevanje Srbije gasom nije ugroženo

„Obustava dopremanja gasa Bugarskoj neće imati uticaja na snabdevanje Srbije ovim energentom“, kaže za Biznis.rs savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić.

On podseća da je Bugarska još ranije najavila da neće obnavljati desetogodišnji ugovor sa Rusijom koji je na snazi do kraja godine i da će razmotriti alternativne isporuke sa Evropskom unijom kako bi izbegla nestašice ovog energenta.

Ruski energetski gigant Gasprom (Gazprom) saopštio je danas da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer nisu izvršile plaćanje u rubljama za isporučene količine, izveštava agencija Tass.

„Gazprom export je obavestio Bulgargaz i PGNiG o obustavi isporuke gasa počev od 27. aprila do trenutka kada izvrše plaćanje kako je predviđeno uredbom“, saopštila je kompanija.

Dodaje se da Gazprom export nije primio uplate za isporučeni gas u aprilu od tih kompanija do kraja radnog dana u utorak, 26. aprila, kada je istekao rok za izmirenje obaveza.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) rekla je da Gazpromova najava da jednostrano zaustavlja isporuku gasa potrošačima u Evropi predstavlja još jedan pokušaj Rusije da koristi gas kao instrument ucene, prenosi Beta.

Etažno grejanje
Foto: Shutterstock

Istovremeno, bugarski ministar energetike Aleksander Nikolov kazao je, nakon što je Gazprom u potpunosti obustavio gas Poljskoj i Bugarskoj, da je njegova zemlja lojalan partner svim susednim državama i da neće zavrtati gas ni Srbiji ni Mađarskoj, prenose bugarski mediji.

„Bez obzira na to što je snabdevanje gasom zaštićeno ranijim bilateralnim ugovorima, ipak ne isključujem mogućnost da u slučaju zaoštravanja situacije dođe do određenih promena pravila koja ne bi odgovarala našoj zemlji. Tu pre svega mislim na promenu vlasničke strukture gasovoda, gde bi bugarska strana pokušala da isključi Gazprom iz vlasništva“, objašnjava Savić.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je za Rojters da Mađarska dobija ruski gas prema ugovoru sa Gazpromom preko Bugarske i Srbije, a Gazprom je obavestio Budimpeštu da se tranzitne pošiljke preko Bugarske posebno obrađuju.

„Želim sve da uverim da obustava gasnih pošiljki Bugarskoj ne znači zaustavljanje tranzitnih pošiljki preko Bugarske“, rekao je Sijarto.

On je dodao da Mađarskoj dospeva sledeća obaveza za plaćanje ruskog gasa 22. maja, i da će ta zemlja transferisati sredstva u evrima Gazprombanci, gde će iznos biti konvertovan u rublje.

„Ova situacija neće uticati na nove pregovore Srbije i Rusije o ceni gasa koji se očekuju u junu, jer se ona određuje u direktnim pregovorima dve zainteresovane strane“, zaključuje Savić.

  • IVAN

    27.4.2022 #1 Author

    Ne zna se jos uvek sve je neizvesno.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    27.4.2022 #2 Author

    nažalost pitanje dana kada će i kod nas krenuti nestašice i što je najgore to povlači rast svih cena

    Odgovori

  • Mike

    27.4.2022 #3 Author

    Videćemo od oktobra…

    Odgovori

  • BOJANA

    27.4.2022 #4 Author

    Super da je tako,samo da se ne promeni

    Odgovori

  • TATJANA

    27.4.2022 #5 Author

    To cemo videti i osetiti tek

    Odgovori

  • SNEZANA

    28.4.2022 #6 Author

    Neka samo tako ostane I kad pocne grejna sezona.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...