Od srede bez ruskog energenta

Gazprom obustavlja isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj

BiznisInfrastrukturaRegionSvetU fokusu

26.4.2022 22:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Gazprom obustavlja isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj Gazprom obustavlja isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj
Ruska kompanija Gazprom saopštila je bugarskom Bulgargazu da će obustaviti isporuke gasa od srede, 27. aprila, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike Bugarske koje... Gazprom obustavlja isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj

Ruska kompanija Gazprom saopštila je bugarskom Bulgargazu da će obustaviti isporuke gasa od srede, 27. aprila, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike Bugarske koje prenosi ruska agencija Tass.

„Bulgargaz je danas, 26. aprila, dobio obaveštenje da će isporuke prirodnog gasa biti obustavljene od 27. aprila 2022. godine“, saopštilo je bugarsko ministarstvo.

Kako se ističe u dokumentu – „analizom državne kompanije Bulgargaz i Bugarskog energetskog holdinga utvrđeno je da nova dvostepena procedura plaćanja, koju je predložila ruska strana, ne odgovara važećem sporazumu koji traje do kraja godine, i da nosi značajne rizike za bugarsku stranu, uključujući plaćanje bez isporuke gasa sa ruske strane“.

Bugarske vlasti su u martu saopštile da ne nameravaju da plaćaju gorivo u rubljama.

Gazprom je nešto ranije tokom večeri obavestio i Poljsku da od srede ostaje bez ruskog gasa, jer obustavlja isporuke preko gasovoda Jamal, potvrdila je poljska kompanija PGNiG, ali poljski premijer i ministarka za klimu saopštili su da je na to Poljska spremna, prenela je agencija Beta.

„Spremni smo na potpun prekid isporuka ruskih sirovina. To važi kako za ugalj, tako i za gas iz Rusije. Trenutno je popunjeno 86 odsto kapaciteta naših magacina gasa. Strategije diverzifikacije koje smo obavili omogućavaju nam da se osećamo bezbedno“, rekla je novinarima ministarka za klimu Ana Moskva.

Premijer Mateuš Moravjecki, koji boravi u Berlinu, kazao je na konferenciji za novinare da je Poljska svesna da ostaje bez gasa iz Rusije, ali i podsetio da je njegova zemlja povezana interkonektorima sa gasovodima u Nemačkoj i Češkoj, a da ima i terminal za LNG gas u Švinoujšću koji može da prima veće količine tečnog gasa.

Poljska vlada računa da neće imati problema sa snabdevanjem gasom i bez ruskog preko gasovoda Jamal sve do jeseni, a tada bi već trebalo da bude dovršen i pušten u pogon gasovod iz Norveške Baltik pajp.

  • SUNCOKRET

    27.4.2022 #1 Author

    Koja je moć Amerike u Evropi! To je prosto za ‘ne verovati.Da države Evrope donose mere na sopstvenu štetu.

    Odgovori

  • Bella

    27.4.2022 #3 Author

    Mislim da ce svaka druga drzava biti uskracena.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    27.4.2022 #4 Author

    samo je pitanje dana kada će i kod nas početi problemi

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.4.2022 #5 Author

    Sad su Bugari u ozbiljnom problemu…

    Odgovori

  • STRELAC

    29.4.2022 #6 Author

    Igranka bez prestanka

    Odgovori

  • SRDJAN

    30.4.2022 #7 Author

    Opasna igranka…

    Odgovori

  • BOLEK

    21.5.2022 #8 Author

    Bice strasno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...