Nemačka i dalje ostaje zavisna, posebno od prirodnog gasa

Kina postala najveći kupac ruskih energenata

SvetVesti

13.6.2022 14:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Kina postala najveći kupac ruskih energenata Kina postala najveći kupac ruskih energenata
Nezavisna grupa iz Helsinkija Centar za istraživanje energije i čistog vazduha saopštila je da je od početka ruske invazije na Ukrajinu Kina prestigla Nemačku... Kina postala najveći kupac ruskih energenata

Nezavisna grupa iz Helsinkija Centar za istraživanje energije i čistog vazduha saopštila je da je od početka ruske invazije na Ukrajinu Kina prestigla Nemačku i postala najveći kupac energenata iz Rusije.

Rusija je od 24. februara, kada je napala Ukrajinu, imala prihod od oko 93 milijarde evra od prodaje nafte, prirodnog gasa i uglja, navodi se u saopštenju, a prenosi Beta.

Dodaje se da je oko 61 odsto fosilnih goriva, u vrednosti oko 57 milijardi evra, izvezeno u Evropsku uniju u prvih 100 dana rata u Ukrajini.

Podaci finske grupe pokazuju da je izvoz ruskih fosilnih goriva u Nemačku bio vredan 12,1 milijardu evra, u Italiju i Holandiju po 7,8 milijardi evra, a u Poljsku 4,4 milijarde evra.

Nemačka, koja je u prva dva meseca rata bila najveći uvoznik ruskih fosilnih goriva, pala je na drugo mesto iza Kine, koja je od Moskve kupila energente u vrednosti od oko 12,6 milijardi evra.

„Promena na vrhu liste odražava rastući značaj Kine i drugih neevropskih ekonomija za ruski izvoz energije, koji obezbeđuje oko 40 odsto budžeta Rusije“, istaknuto je u saopštenju.

Podaci Centra pokazuju da Nemačka ostaje u velikoj meri zavisna od ruskih energenata, naročito od prirodnog gasa. Uvoz u maju je opao osam odsto u poređenju sa prethodna dva meseca, što se poklopilo sa dolaskom toplijeg vremena.

Evropska unija je u maju smanjila uvoz energenata iz Rusije za više od 100 miliona evra dnevno. Najveće smanjenje je načinila Poljska, koja je ranije bila veliki kupac ruske nafte i gasa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...