Sektori elektroprivrede i prehrambene industrije u minusu

Potrebno vreme da se EPS stabilizuje, pojačani uvoz struje i tokom naredne zime

AnalizaInfrastrukturaPoslovanjeSrbijaVesti

7.6.2022 15:26 Autor: Stanislav Stanišić 12

Potrebno vreme da se EPS stabilizuje, pojačani uvoz struje i tokom naredne zime Potrebno vreme da se EPS stabilizuje, pojačani uvoz struje i tokom naredne zime
Ukupna industrijska proizvodnja, posle rasta zabeleženog u martu, međugodišnje je porasla i u aprilu, i to za dva odsto. Posmatrano po sektorima, taj rast... Potrebno vreme da se EPS stabilizuje, pojačani uvoz struje i tokom naredne zime

Ukupna industrijska proizvodnja, posle rasta zabeleženog u martu, međugodišnje je porasla i u aprilu, i to za dva odsto. Posmatrano po sektorima, taj rast je lociran u sektoru rudarstva, gde je nosilac eksploatacija ruda metala koja je samo u aprilu skoro učetvorostručena (porast za 291 odsto), navodi se u najnovijoj mesečnoj analizi Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) koja obuhvata podatke za april.

Posebnu pažnju zaslužuju oblasti koje su u aprilu ušle u negativni doprinos, a nisu ga imale u prethodnim mesecima. Na prvom mestu to je prehrambena industrija.

Ona je, posle opadanja u 2021. godini, od početka ove godine ušla u oporavak. Međutim, on je naglo prekinut u aprilu, navode analitičari MAT-a.

Desezonirani indeks je pao za 0,8 odsto, priraštaji trenda su prešli u negativan smer, međugodišnji rast proizvodnje cele oblasti je zamenjen padom za 4,7 odsto. Interesantno je da uzrok nije prošlogodišnji pad proizvodnje mesne industrije – ona je i u aprilu ostvarila rast. Pad je sada izazvan padom proizvodnje mlečnih, mlinskih (za oko 15 odsto) i pekarskih proizvoda i testenina (četiri odsto).

Komentarišući pad proizvodnje u prehrambenoj industriji, ekonomista Saša Đogović u razgovoru za Biznis.rs kaže da je bilo za očekivati da dođe do negativnog bilansa u celini.

„April, za koji je rađeno istraživanje, je specifičan mesec sa više neradnih dana zbog praznika i manjeg obima tražnje. U tom smislu su bili manje uposleni kapaciteti industrije. Pad proizvodnje u prehrambenoj industriji je logičan jer smo imali zabranu izvoza brašna. Sa druge strane u zalihama su nagomilane značajne količine i jednostavno nije bilo potrebe za mlinskom proizvodnjom. Kod nas je tržište imalo normalnu snabdevenost sa uobičajenom tražnjom“, ističe Đogović.

Ipak, on smatra da ovakva situacija nema tendenciju nastavka, posebno kada je došlo do liberalizacije izvoza brašna u region, koji će ići na stvaranje dodatnih zaliha.

„Proizvodnja prehrambenih proizvoda će porasti posebno nakon žetve ratarskih kultura. Od maja treba očekivati pojačano intenziviranje pozitivne dinamike proizvodnje, što će pojačati pozitivnu zonu rasta u kumulativu u prvih pet meseci“, objašnjava Đogović.

Za remont EPS-a potrebno bar godinu i po dana

U aktuelno vreme ekonomske krize gde sektor elektroprivrede pokazuje svoje slabosti, posebno zabrinjava da je i u aprilu zabeležen međugodišnji pad od 8 odsto, ali je on znatno manji nego u prvom kvartalu, kada je bio skoro 20 odsto.

„Po ovome je došlo do ublažavanja pada proizvodnje električne energije, što znači da su podigli svoje kapacitete, ali je EPS i dalje daleko od konačnog oporavka. Naprotiv, i dalje su u dubokom minusu. Za puni remont kapaciteta električne energije treba duže vreme, barem narednih godinu i po dana. I tokom naredne zime bićemo svedoci pojačanog uvoza električne energije“, zaključuje Đogović.

  • MARKO7

    7.6.2022 #1 Author

    Pa to treba pojačati do maksimuma…

    Odgovori

  • JANA

    7.6.2022 #3 Author

    Nista ne moze preko noci ,vremenom ce se sve stabilizovati ,imajmo ppverenja

    Odgovori

  • IVAN

    7.6.2022 #4 Author

    Ceka nas teska zima

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.6.2022 #5 Author

    Oporavice se,cela situacija je uticala na njihov sektor…

    Odgovori

  • SRDJAN

    7.6.2022 #6 Author

    Kolko li ce da kosta samo remont!?

    Odgovori

  • VERA

    7.6.2022 #7 Author

    Stabilizovace se kada ima ko da pametno upravlja.

    Odgovori

  • MARA

    7.6.2022 #8 Author

    Nadam se da će se situacija normalizovati..

    Odgovori

  • NATI29

    7.6.2022 #10 Author

    Bitno da ide na bolje

    Odgovori

  • BRANA19

    8.6.2022 #11 Author

    Valjda ce sve biti okej…

    Odgovori

  • GAGA

    8.6.2022 #12 Author

    I nikom nista…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...