Dogovor sa Rusijom ne znači i najpovoljnije uslove

Prosečna cena ruskog gasa u prvom kvartalu iznosila 1.100 dolara

InfrastrukturaNovacSrbijaU fokusuVesti

6.6.2022 13:30 Autor: Stanislav Stanišić 12

Prosečna cena ruskog gasa u prvom kvartalu iznosila 1.100 dolara Prosečna cena ruskog gasa u prvom kvartalu iznosila 1.100 dolara
Postignuti dogovor sa Ruskom Federacijom obezbeđuje sigurno i stabilno snabdevanje gasom Srbije na srednji rok, navodi se u junskom izdanju Makroekonomskih analiza i trendova... Prosečna cena ruskog gasa u prvom kvartalu iznosila 1.100 dolara

Postignuti dogovor sa Ruskom Federacijom obezbeđuje sigurno i stabilno snabdevanje gasom Srbije na srednji rok, navodi se u junskom izdanju Makroekonomskih analiza i trendova (MAT).

Cenu za najveći deo naših potreba, tačnije 2,2 milijarde kubnih metara gasa, kao i do sada, opredeliće vrednost cene tri derivata nafte (dizela i dve vrste mazuta) na mediteranskom tržištu (berza u Italiji), u tekućem kvartalu na osnovu uprosečene cene iz prethodna tri kvartala (naftna formula).

Ispostaviće se da nam je ovako definisana cena išla na ruku prethodnih meseci i da smo baš zahvaljujući tome izbegli „katastrofu“. Prosečna cena od 511,1 dolar po toni uvezenog gasa u prva tri meseca 2022, iz ovog dela aranžmana, bila je najniža u Evropi. Nemačka je u istom periodu od Rusije nabavljala gas koji je bio za oko 51 odsto skuplji, a za Litvaniju i Slovačku on je bio i 3,2 puta skuplji, ističe urednik MAT-a Ivan Nikolić.

Međutim, dobre vesti nam je pokvario drugi deo aranžmana koji kaže da se sve ostale potrebne količine gasa moraju platiti prema aktuelnoj ceni na slobodnom tržištu. Konkretno, u prvom tromesečju na ovaj način smo nabavili 487.900 tona, odnosno 38 odsto uvezenih količina gasa. Ruski gas iz tog kontingenta plaćen je po ceni koja je bila 4,2 puta veća od onog koji je plaćen po naftnoj formuli.

Samim tim, ukupna prosečna cena za nabavljeni gas u prvom tromesečju za Srbiju je bila 1.100 dolara za hiljadu tona, što opovrgava zaključak da zbog „bratskih odnosa sa Rusijom“ imamo i najnižu cenu gasa u Evropi, zaključuje Nikolić.

U analizi se još navodi da cena gasa očigledno nije fiksirana, već se dinamično menja shodno promenama na tržištu. Nekada cena nafte raste, nekada opada. Zato dogovor sa Rusijom nije garancija da ćemo u svakom trenutku imati najnižu cenu. Ako posmatramo izolovano samo mart, u deo cene gasa koji potiče iz naftne formule ugrađen je jači efekat rasta cena sirove nafte koji je zabeležen od sredine prošle godine. Zato je njegova cena već otišla na 628 dolara po toni.

Opet, s druge strane, zbog osetnijeg smirivanja cena na svetskom tržištu gasa krajem marta, ukupna prosečna cena za gas je u tom mesecu bila i nešto povoljnija nego za ceo period januar-mart, ističe se u junskom broju Makroekonomskih analiza i trendova.

Gotovo istog dana kada je usvajan naftni embargo na nivou Evropske unije održan je i telefonski sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina na kom je dogovoren nastavak aranžmana o nabavci ruskog gasa.

Prema ovom dogovoru, Srbija bi i u naredne tri godine najveći deo gasa trebalo da nabavlja po ceni koja se utvrđuje po takozvanoj naftnoj formuli.

  • MARKO7

    6.6.2022 #1 Author

    Pa za jednu cenu gasa je baš dosta skupo…

    Odgovori

  • BOJANA

    6.6.2022 #2 Author

    To je stvarno puno.

    Odgovori

  • Emilija

    6.6.2022 #3 Author

    Previse zaista

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    6.6.2022 #4 Author

    Ce e prelaze svaku granicu zdravog rauzma

    Odgovori

  • IVAN

    6.6.2022 #5 Author

    Mnogo bas

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.6.2022 #6 Author

    Treba da budemo srecni sto uopste imamo gas od Rusije,a cena-no comment…

    Odgovori

  • VERA

    6.6.2022 #7 Author

    Mi mnogo vise gubimo sto smo u dobrim odnosima sa Rusijom.

    Odgovori

  • BRANA19

    7.6.2022 #8 Author

    Strasno , pa preskupo

    Odgovori

  • SNEZANA

    7.6.2022 #9 Author

    U ovim okolnostima sto je mnogo,mnogo je

    Odgovori

  • GINKO

    7.6.2022 #10 Author

    Sto je preterano, preterano je i nerealno, a do zime necemo imati novca ni da platimo

    Odgovori

  • Gaga45

    7.6.2022 #11 Author

    Uzas stvarno puno

    Odgovori

  • goca87

    7.6.2022 #12 Author

    Uzas, previšeee

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...