kvalitetan odnos s dobavljačima od velike važnosti za kompanije iz metalske industrije

Nagli skokovi cena sirovina su posledica delovanja špekulanata i nisu dugoročno održivi

AnalizaPoslovanjeU fokusu

6.6.2022 09:46 Autor: Marko Miladinović 8

Nagli skokovi cena sirovina su posledica delovanja špekulanata i nisu dugoročno održivi Nagli skokovi cena sirovina su posledica delovanja špekulanata i nisu dugoročno održivi
Preduzeća koja se bave proizvodnjom u metalskoj industriji suočavaju se sa velikim cenovnim pritiscima kada je nabavka neophodnih sirovina u pitanju. Iako su cene... Nagli skokovi cena sirovina su posledica delovanja špekulanata i nisu dugoročno održivi

Preduzeća koja se bave proizvodnjom u metalskoj industriji suočavaju se sa velikim cenovnim pritiscima kada je nabavka neophodnih sirovina u pitanju. Iako su cene ruda osnovnih metala doživele određene korekcije u odnosu na nezapamćeni skok s početka sukoba u Ukrajini, njihovi nivoi su i dalje visoki, uz dodatno otežane isporuke zbog smetnji u međunarodnim lancima snabdevanja.     

Alen Šinko, direktor slovenačke kompanije Kovis koja posluje i u Srbiji preko istoimenog preduzeća u Bačkoj Palanci, u razgovoru za Biznis.rs ističe da je u ovoj industriji veoma važno ostvariti dobar kontakt sa dobavljačima. Kovis je to praktično rešio kada je krajem devedesetih godina preuzeo livnicu u mestu Štore u Sloveniji.

Sama livnica snabdeva se materijalima iz Južne Afrike, Norveške, Rusije, Australije, Brazila…

“Nemamo jednog dobavljača nego dobavljamo od više njih, preko dugoročnih ugovora, čime smo obezbeđeni na više strana. Ovo što se sada dešava sa cenama u svetu nema veze sa stvarnošću, to je rezultat kratkotrajnog profitiranja špekulanata, i nije dugoročno održivo stanje”, kaže Šinko.

Naš sagovornik ističe da je jako važno za kompaniju da ima zdrave tokove gotovine (cash flow), a pogotovu u vremenima kada se dešavaju problemi sa cenama i nabavkom energenata i sirovina, uz činjenicu da je Kina “pokupovala 75 odsto rudnika i da diktira tempo sa materijalima”.

“Kada imate cash flow možete da radite bez problema – to što odmah plaćate obezbeđuje vam da brže popunite skladišta od svoje konkurencije”, kaže direktor Kovisa.

Dobri tokovi gotovine podrazumevaju i kvalitetno rešena potraživanja kompanije od dogovorene prodaje.

Kovis se dominantno bavi proizvodnjom komponenti za zahtevnu železničku industriju. Zahtevnu, jer su dugogodišnji kupci kompanije neka od najvećih međunarodnih imena, poput Alstoma, Bombardiera, Siemensa, Amtraka.

“Pravi biznis morao bi biti jednostavan. Ako imate traženi i kvalitetan proizvod i dostavljate ga na vreme, onda ćete vremenom izgraditi mrežu poverenja i svesti rizike na minimum”, zaključuje Šinko.

Kovis nije obustavio proizvodnju tokom perioda vrhunaca pandemije korona virusa, a tokom 2020. godine, prema podacima iz finansijskih izveštaja kojima raspolaže CompanyWall, u Srbiji je ostvario rast prihoda od približno 12 odsto. Razlog za dobre rezultate u tom periodu leži u činjenici da je ovo preduzeće počelo da upražnjava mere zaštite među prvima na tržištu, i zahvaljujući tome obezbedilo nesmetanu proizvodnju.

U nastavku pogledajte listu kompanija srednje veličine koja se u Srbiji bave proizvodnjom mašina opšte namene, po ukupnim prihodima koje su ostvarile u prvoj godini pandemije.

Srednja preduzeća koja se bave proizvodnjom mašina opšte namene
PozicijaIme kompanijeUkupni prihodi u 2020. godini (u dinarima)
1ALBON DOO ŠIMANOVCI2,761,012,992
2FKL DOO TEMERIN2,303,278,080
3KOVIS BP DOO EXPORT-IMPORT BAČKA PALANKA2,073,665,024
4ROSAN ARMATURE DOO KANJIŽA1,390,263,040
5GASTEH DOO INĐIJA938,792,960
6DOO TERMOVENT SC TEMERIN609,836,992
izvor: CompanyWall
 • MARKO7

  6.6.2022 #1 Author

  Pa cene su nažalost baš skočile…

  Odgovori

 • BOJANA

  6.6.2022 #2 Author

  Čisto sumnjam da će se vraćati cene.

  Odgovori

 • Emilija

  6.6.2022 #3 Author

  Kad jednom ode gore nema vise spustanja cena

  Odgovori

 • GOCA BG

  6.6.2022 #5 Author

  Cene bas nemaju veze sa stvarnoscu,nadam se da ce biti uskoro korigovane…

  Odgovori

 • GOCA BG

  6.6.2022 #7 Author

  Nerealna situacija sa cenama,ne moze biti odrziva na duze vreme…

  Odgovori

 • GOCA BG

  6.6.2022 #8 Author

  Videcemo ko je u pravu…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.