Povodom otkazivanja posete Lavrova Srbiji

Šef diplomatije Srbije pozvan da poseti Moskvu

SrbijaSvetVesti

6.6.2022 11:38 Autor: Vladimir Jokanović 8

Šef diplomatije Srbije pozvan da poseti Moskvu Šef diplomatije Srbije pozvan da poseti Moskvu
Poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srbiji, koja je planirana za 6. i 7. jun, otkazana je nakon što su susedne zemlje, Crna... Šef diplomatije Srbije pozvan da poseti Moskvu

Poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srbiji, koja je planirana za 6. i 7. jun, otkazana je nakon što su susedne zemlje, Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska zatvorile vazdušni prostor za prelet njegovog aviona.

Lavrov je u ponedeljak izjavio tim povodom da se „desilo nešto nezamislivo“. On je takođe naveo da je reč o „uznemirujućoj akciji“ i oduzimanju prava suverenoj državi.

„To je demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava i uticaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima i nije spreman da žrtvuje svoje dostojanstvo radi ovih pravila koje zapad nameće“, rekao je Lavrov.

Lavrov je naveo da se poseta ministra Rusije Srbiji na Zapadu doživljava kao pretnja velikih razmera, kao i da EU želi da napravi projekat koji će nositi naziv „zatvoreni Balkan“. On je istakao da niko neće moći da sruši odnose koje Rusija ima sa Srbijom i da je ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković pozvan da poseti Rusiju.

Da je poseta otkazana, ranije je potvrdilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Reuters, pozivajući se na agenciju Interfax. O zatvaranju vazdušnog prostora pomenute tri zemlje prethodno su izvestili mediji iz Srbije. Neimenovani ruski diplomata izjavio je: „još nismo savladali veštinu teleportovanja“, prenosi Guardian.

Portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova izjavila je da su zemlje članice EU i NATO zatvaranjem vazdušnog prostora za Lavrova zatvorile još jedan kanal komunikacije. Ona je navela da Rusija ne namerava da podiže „gvozdenu zavesu“, ali da to čini Evropska unija.

Zamenik predsedavajućeg ruskog Saveta Federacije, Konstantin Kosačov ocenio je da reagovanje Beograda i Moskve na ovu odluku treba da bude zajedničko i veoma oštro.

„Današnji demarš, naravno, nije u vezi sa avionom. On je usmeren protiv Rusije kao države i Srbije kao države“, naveo je Kosačov, dodajući da bi odgovor trebalo da bude ne samo diplomatski, nego i „praktičan“, prenosi Sputnik.

Povodom otkazivanja najavljene posete šefa ruske diplomatije, u ponedeljak u Beogradu sastali su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je zvanično obavestio predsednika Srbije o otkazivanju posete.

Planirano je da se Lavrov tokom dvodnevne posete Beogradu sastane sa predsednikom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem, prenosi Komersant.

List podseća da je neposredno uoči najavljene posete šefa ruske diplomatije Beogradu, Vučić razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i tom prilikom se načelno dogovorio o novim isporukama ruskog gasa Srbiji po „izuzetno povoljnim“ uslovima. Prema rečima Vučića „cena gasa za Srbiju biće sada tri puta niža nego u Evropi, a tokom zime deset puta niža“.

  • Mike

    6.6.2022 #1 Author

    Pa neka ode AV kod njega, sa sve Anom, u čemu je problem?

    Odgovori

  • Ptica Jojo

    6.6.2022 #2 Author

    Pa mogli bi Ana i Vučko da povedu celu ekipu, u jednom pravcu.

    Odgovori

  • MARKO7

    6.6.2022 #3 Author

    Pa baš me zanima kakav će odgovor biti…

    Odgovori

  • N.N.

    6.6.2022 #4 Author

    Dobar predlog nema sta.

    Odgovori

  • TATJANA

    6.6.2022 #5 Author

    Da li ce nama dozvoliti da neko ode

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.6.2022 #6 Author

    Jos jedna provokacija zapada…

    Odgovori

  • VERA

    6.6.2022 #7 Author

    Ovaj naš neće moći da odbije posetu.

    Odgovori

  • MAJALG

    9.6.2022 #8 Author

    Prepucavaju se preko nas, a to nikako nije dobro na kraju slabiji izvuku deblji kraj, a to u ovom slucaju je Srbija.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...