postoji potencijal za unapređenje saradnje i u drugim oblastima

Srbija razvija saradnju sa Azerbejdžanom, posebno u oblasti energetike

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

1.6.2022 12:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Srbija razvija saradnju sa Azerbejdžanom, posebno u oblasti energetike Srbija razvija saradnju sa Azerbejdžanom, posebno u oblasti energetike
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je u sredu u Bakuu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim o političkim odnosima,... Srbija razvija saradnju sa Azerbejdžanom, posebno u oblasti energetike

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je u sredu u Bakuu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim o političkim odnosima, unapređenju ekonomske i saradnje u oblasti energetike i sveobuhvatnim odnosima dve države.

„Srbija i Azerbejdžan su dve prijateljske zemlje. Ove godine obeležavamo 25 godina diplomatskih bilateralnih odnosa. Zahvalni smo Azerbejdžanu na podršci našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu, a odlični bilateralni i prijateljski odnosi zasnovani na strateškom partnerstvu daju nam mogućnost za unapređenje ekonomskih odnosa, posebno u oblasti energetike“, rekla je Mihajlović, prenosi Beta.

Mihajlović je ocenila da odlični politički odnosi predstavljaju perspektivu za dalji razvoj ekonomskih odnosa dve države, budući da su azerbejdžanske kompanije već angažovane u Srbiji u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Alijev je rekao da je dolazak potpredsednice vlade dobar podsticaj za nastavak odličnih odnosa dve zemlje i zahvalio na pozivu da poseti Srbiju.

„Radujem se zajedničkim projektima kojima ćemo još više približiti naše dve države“, rekao je on.

Tokom sastanka je razgovarano o energetskoj sigurnosti, ali i obezbeđivanja žitarica, a dogovoreno je formiranje radne grupe za unapređenje saradnje u energetici.

„Naša trgovinska saradnja raste, naročito u poslednje dve godine, a ekonomski odnosi su podignuti na viši nivo zahvaljujući saradnji u oblasti putne infrastrukture. Кompanija Azvirt izgradila je deonicu auto-puta ‘Miloš Veliki’, Ljig-Preljina, a angažovana je i na izgradnji obilaznice oko Beograda i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da Srbija nameravamo da dalje razvija saradnju sa Azerbejdžanom, posebno u oblasti energetike, u čemu će memorandum o saradnji umnogome pomoći.

„Od posebnog značaja je saradnja u vezi sa Južnim gasnim koridorom. Srbija je započela gradnju gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja će biti završena iduće godine i omogućiće da gas dobijamo i od drugih dobavljača. Smatramo da intenzivnija saradnja sa Azerbejdžanom u oblasti energetike, pre svega kroz diverzifikaciju ruta i snabdevača prirodnim gasom, može značajno da doprinese većoj energetskoj bezbednosti Srbije i regiona“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da postoji potencijal za unapređenje saradnje i u drugim oblastima, uključujući obnovljive izvore enegrije i korišćenje novih tehnologija i mogućnosti nabavke električne energije, čime Srbija i Azerbejdžan postaju partneri u procesu energetske tranzicije.

  • N.N.

    1.6.2022 #1 Author

    Bitno je da razvijamo saradnju sa sto vise zemalja

    Odgovori

  • MARKO7

    1.6.2022 #2 Author

    Samo da mi razvijemo saradnju sa sve više država i biće top!

    Odgovori

  • MARA

    1.6.2022 #3 Author

    Samo neka razvijaju.

    Odgovori

  • TATJANA

    1.6.2022 #4 Author

    Polako ulazimo u saradnju sa sve vise zemalja, sto je dobro

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.6.2022 #5 Author

    Samo neka se razvija saradnja i sa njima i sa ostalim zemljama…

    Odgovori

  • Maša

    2.6.2022 #6 Author

    Idemo, Srbija do Tokija

    Odgovori

  • SNEZANA

    2.6.2022 #7 Author

    Odlicno,I neka samo sto vise takvih saradnji bude

    Odgovori

  • IVAN

    9.11.2022 #8 Author

    Super svaka cast sto bolja saradnja to bolje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...