u azerbejdžanu slede razgovori o unapređenju saradnje

Mihajlović: Dogovor o gasu veliki rezultat za energetsku bezbednost Srbije

SrbijaVesti

30.5.2022 11:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Mihajlović: Dogovor o gasu veliki rezultat za energetsku bezbednost Srbije Mihajlović: Dogovor o gasu veliki rezultat za energetsku bezbednost Srbije
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je da je dogovor koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o... Mihajlović: Dogovor o gasu veliki rezultat za energetsku bezbednost Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je da je dogovor koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o snabdevanju gasom veliki rezultat za bezbednost Srbije i za privredni rast, saopštio je danas njen kabinet.

„Odlično je da imamo sporazum, jer to znači mirnu zimu i ujedno razvoj privrede koji nije moguć bez stabilnosti u gasnom sektoru, s obzirom na to da nam je industrija u velikoj meri gasifikovana“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je „dobra i cena, kao i period od tri godine, koliko je saopšteno da će važiti novi ugovor“, prenosi Beta.

Mihajlović je rekla da će Srbija dobiti 2,2 milijarde kubnih metara gasa po ceni od oko 400 dolara, što će zavisiti od cene nafte.

„Ostaju pregovori sa Gazpromom o dodatnim količinama, ali je svakako najniža cena od mnogih zemalja u Evropi, pojedine države u našem okruženju već imaju problema. Srbija ima dobru mogućnost, zahvaljujući dobrim odnosima dva predsednika“, rekla je Mihajlović.

Diverzifikacija dobavljača, prema njenim rečima, jedini je put za stabilnost energetskog sistema u narednim decenijama zbog čega Srbija radi na tome da obezbedi različite dobavljače gasa.

„Putujem u Azerbejdžan, to je zemlja sa kojom imamo odlične odnose, što je dobra osnova da razgovaramo i o unapređenju saradnje u energetici. Kada budemo završili interkonekciju sa Bugarskom naredne godine, dobićemo mogućnost nabavke gasa i iz Azerbejdžana, kao i sa TPG terminala u Grčkoj“, rekla je Mihajlović.

Istakla je da je neophodno i regionalno povezivanje sa Rumunijom, BiH, Hrvatskom, Severnom Makedonijom i da se iskoriste svi mogući izvori i dobavljači gasa.

„Pokazalo se i sada, tokom krize da nije dobro da se zavisi samo od jednog izvora, koja god to država bila. Nažalost, ni Evropa nije razmišljala o tome u prethodnim godinama, iako je odavno poznato da Rusija politiku vodi preko energenata“, rekla je Mihajlović.

  • N.N.

    30.5.2022 #1 Author

    Rusi su pokazali da su nam i dalje pravi prijatelji.

    Odgovori

  • Gaga45

    30.5.2022 #2 Author

    Slažem se

    Odgovori

  • TATJANA

    30.5.2022 #3 Author

    Nedaju Rusi Srbiju lako

    Odgovori

  • IVAN

    30.5.2022 #4 Author

    Nista bez gasa pravi potez

    Odgovori

  • MAJALG

    30.5.2022 #5 Author

    Dok zvanicno ne bude potpisano i definisano treba imati rezervu, videcemo sta donose posete visokih politickih zvanicnika u narednom periodu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.5.2022 #6 Author

    Obezbedjeni smo i mi i privreda za narednu zimu,,a za kasnije videcemo..

    Odgovori

  • TINA

    30.5.2022 #7 Author

    Zahvaljujuci tradicionalno dobrim odnosima

    Odgovori

  • kaćica

    30.5.2022 #8 Author

    Neka se resi vise pitanje gasa…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...