Energetska kompanija Ersted odbila da izmiri plaćanje u rubljama

Obustava isporuke ruskog gasa Danskoj

SvetVesti

1.6.2022 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Obustava isporuke ruskog gasa Danskoj Obustava isporuke ruskog gasa Danskoj
Danska energetska kompanija Ersted saopštila je da će isporuka ruskog gasa Danskoj biti obustavljena danas u 6.00 po lokalnom vremenu, pošto je Ersted odbio... Obustava isporuke ruskog gasa Danskoj

Danska energetska kompanija Ersted saopštila je da će isporuka ruskog gasa Danskoj biti obustavljena danas u 6.00 po lokalnom vremenu, pošto je Ersted odbio da izmiri plaćanje u rubljama.

„Pošto ne postoji gasovod koji ide direktno iz Rusije u Dansku, Rusija neće moći direktno da obustavi isporuku gasa Danskoj i stoga će biti moguće da Danska nabavlja gas“, navela je kompanija i dodala da će Danska više da kupuje gas na evropskom tržištu, prenosi N1.

Ruske vlasti su ranije saopštile da će prihvatiti plaćanje za isporuke prirodnog gasa samo u svojoj nacionalnoj valuti, zahtevajući od kupaca da otvore bankarske račune u rubljama ili rizikuju da isporuke budu obustavljene.

Takav potez dolazi kao odgovor na niz međunarodnih sankcija uvedenih Rusiji od početka njene invazije na Ukrajinu 24. februara ove godine.

Gas čini 18 odsto energije koja se troši svake godine u Danskoj. Domaća proizvodnja činila je tri četvrtine gasa potrošenog 2019. godine.

Rusija je do sada bila jedan od glavnih izvora uvoza prirodnog gasa, prema danskoj agenciji za energetiku.

 • MARKO7

  1.6.2022 #1 Author

  Pa to se realno i očekivalo da će da bude zbog situacije u Ukrajini.

  Odgovori

 • TATJANA

  1.6.2022 #2 Author

  Ocekivano a nek plate u rubljama, bice gasa

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.6.2022 #3 Author

  Znaju uslove,ako ih ispostuju,bice ispostovani…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...