Preusmeravanje tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu

Moskva tvrdi da Kijev ucenjuje Evropu

SvetVesti

11.5.2022 12:40 Autor: Vladimir Jokanović 9

Moskva tvrdi da Kijev ucenjuje Evropu Moskva tvrdi da Kijev ucenjuje Evropu
Ruski Gazprom saopštio je da je preusmeravanje gasa kroz Ukrajinu prema Evropi tehnički neizvodljivo kako to predlaže Kijev, jer je raspodela količina propisana sporazumom... Moskva tvrdi da Kijev ucenjuje Evropu

Ruski Gazprom saopštio je da je preusmeravanje gasa kroz Ukrajinu prema Evropi tehnički neizvodljivo kako to predlaže Kijev, jer je raspodela količina propisana sporazumom o saradnji iz 2019. godine, a ukrajinska strana je toga svesna.

Ranije je ukrajinski operater najavio da će u sredu biti prekinut tranzit gasa u Evropu preko stanice Sohranivka u Lugansku, a da će se isporuke preusmeriti na priključno mesto Sudža koje se nalazi na teritoriji koje kontroliše ukrajinska strana, prenose RIA Novosti.

Rezervacije za tranzit ruskog gasa preko Ukrajine kroz stanicu Sohranovka pale su na nulu u sredu, prema podacima ukrajinskog operatera gasovoda, nakon upozorenja Kijeva da će obustaviti snabdevanje tom trasom.

Kijev je saopštio u utorak da će obustaviti dotok gasa kroz pomenutu tranzitnu tačku, za koju se navodi da je dopremala skoro trećinu gasa iz Rusije u Evropu preko Ukrajine. Kijev je okrivio Moskvu za taj potez, navodeći da će preusmeriti tokove tranzita, prenosi Reuters.

Gasovod preko Sohranovke prolazi kroz otcepljenu ukrajinsku oblast Lugansk, čiji je deo pod kontrolom proruskih pobunjenika. Ukrajinski operater gasovoda GTSOU saopštio je da će od srede zaustaviti isporuke putem ove rute, navodeći kao razlog „višu silu“, odnosno događaj koji je izvan kontrole preduzeća.

Ruski Gazprom saopštio je, međutim, da je „tehnološki nemoguće“ preusmeriti sve količine gasa kroz tačku Sudža, kao što predlaže GTSOU. Ruska kompanija takođe je navela da nije primetila dokaze o „višoj sili“ niti prepreke za nastavak protoka gasa kao ranije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izvor: Euractiv

Prema podacima za sredu, zahtevi za tranzit ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine na ulaznoj tački Sudža iznosili su skoro 72 miliona kubnih metara. Ukupni tokovi ruskog gasa kroz Ukrajinu ka Evropi iznosili su u utorak 95,8 miliona kubnih metara.

Ukrajina je ostala glavna tranzitna ruta za ruski gas u Evropu i nakon početka ruske invazije 24. februara. Evropa je od početka ratnih dejstava zabrinuta da bi Rusija mogla da isključi gas u znak odmazde za sankcije, ali je do sada protok gasa bio uredan.

„Ukrajina pokušava da natera Evropu da izvrši pritisak na Moskvu, poručujući – ako dozvolite Rusiji da se kreće sve dalje i dalje preko naše teritorije, onda ćete izgubiti tranzit gasa“, ocenio je Igor Juškov, stručnjak ruskog Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost, prenosi Vzglyad.

Prema njegovim rečima jedan od razloga o premeštanju tranzitne stanice na teritoriju pod kontrolom Kijeva je „želja da se ucene Evropljani“. On ističe da već četiri nedelje Sohranovka nije pod kontrolom Kijeva. Juškov je dodao da Kijev na taj način pokušava da izazove energetsku krizu u Moldaviji i Pridnjestrovlju koji se snabdevaju preko Sohranovke.

Cene gasa na evropskoj berzi porasle su u sredu za 6,8 odsto.

  • MIŠKOVIĆ

    11.5.2022 #1 Author

    svako vuče na svoju stranu i svi gledaju svoje interese a nedužni ljudi i dalje stradaju

    Odgovori

  • N.N.

    11.5.2022 #2 Author

    Samo idu na medjusobno na optuzivanje

    Odgovori

  • IVAN

    11.5.2022 #3 Author

    Komplikovana situacija oko gasa

    Odgovori

  • SRDJAN

    11.5.2022 #4 Author

    Jedni druge optuzuju a narod ce ispastati.

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.5.2022 #7 Author

    Prepucavaju se i prolongiraju a narod ispasta…

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.5.2022 #9 Author

    Svako drzi svoju stranu,i okrivljuje drugu a sve po narodu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...