moguće preusmeravanje tranzita

Ukrajina zatvara stanicu za prijem ruskog gasa, ali bez prekida snabdevanja Evrope?

SvetU fokusuVesti

11.5.2022 08:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ukrajina zatvara stanicu za prijem ruskog gasa, ali bez prekida snabdevanja Evrope? Ukrajina zatvara stanicu za prijem ruskog gasa, ali bez prekida snabdevanja Evrope?
Ukrajina od srede 11. maja zatvara gasnu stanicu Sohranovka, preko koje za Evropu tranzitira skoro trećina gasa – do 32,6 miliona kubnih metara dnevno,... Ukrajina zatvara stanicu za prijem ruskog gasa, ali bez prekida snabdevanja Evrope?

Ukrajina od srede 11. maja zatvara gasnu stanicu Sohranovka, preko koje za Evropu tranzitira skoro trećina gasa – do 32,6 miliona kubnih metara dnevno, saopštio je ukrajinski operator sistema za prenos gasa.

Kako piše ruska agencija Interfaks, ova stanica zatvara se pošto je Ukrajina izgubila kontrolu nad gasovodnim sistemom u okupiranoj teritoriji, prenosi N1.

Međutim, kompanija ističe da bi evropski partneri mogli i dalje da dobijaju gas prema predviđenim ugovorima, pošto je moguće da se ta količina gasa na ulazu iz Rusije u Ukrajinu preusmeri na drugu gasnu stanicu – Sudža.

„Od 07:00 časova 11. maja 2022. godine, prijem gasa u gasovodni sistem (GTS) Ukrajine neće se obavljati na gasnoj stanici Sohranovka zbog gubitka kontrole Ukrajine nad GTS objektima u okupiranim teritorijama i protivzakonitim akcijama ruskih okupatora“, navodi se u saopštenju operatora sistema za prenos gasa Ukrajine, kompanije GTSOU, prenosi Interfaks.

Kompanija ovo naziva višom silom koja onemogućava dalji transport gasa preko Sohranovke i granične kompresorske stanice Novopskov.

Kako je saopšteno, kompresorska stanica Novopskov je prva od kompresorskih stanica ukrajinskog GTS-a u Luganskoj oblasti, preko koje se iz Rusije u Evropu tranzitira skoro trećina gasa – do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.

Kompanija trenutno, kako se navodi, ne može da kontroliše stanicu Novopskov.

„Da bi ispunili svoje obaveze u tranzitu gasa prema evropskim partnerima u potpunosti i u skladu sa ugovorenim uslovima, moguće je privremeno preneti nedostupni kapacitet sa tačke fizičke interkonekcije Sohranovka na tačku fizičke interkonekcije Sudža, koja se nalazi na teritoriji koju kontroliše Ukrajina“, navodi kompanija, prenosi N1.

U saopštenju se ističe da je kompanija „u više navrata obaveštavala kompaniju Gazprom o pretnjama po tranzit gasa zbog delovanja okupacionih snaga pod ruskom kontrolom i isticala da se zaustavi mešanje u rad objekata“, ali su, kako se navodi, ovi apeli – ignorisani.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...