U ovom trenutku Srbija ima najjeftiniju struju, hleb i jestivo ulje u Evropi

Vučić: Pregovori sa Rusijom o gasu posle 10. maja

Vesti

5.5.2022 13:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Vučić: Pregovori sa Rusijom o gasu posle 10. maja Vučić: Pregovori sa Rusijom o gasu posle 10. maja
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će pregovori o ceni gasa sa Rusijom početi posle 10. maja, navodeći da Srbija zavisi 100... Vučić: Pregovori sa Rusijom o gasu posle 10. maja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će pregovori o ceni gasa sa Rusijom početi posle 10. maja, navodeći da Srbija zavisi 100 odsto od ruskog gasa, kao i da iz Rusije uvozi 60 procenata nafte, te da trenutno ne može da se govori o diverzifikaciji u snabdevanju gasom.

„O kakvoj diverzifikaciji da govorimo? Mi ćemo tek za dve godine imati mogućnost da nešto dođe do Srbije odnekud, a Bugari tek treba da raspišu tender narednih dana za novi interkonektor, pa onda još najmanje 300 dana da ga izgrade sa svoje strane. Šta da dovedemo? Odakle? To ne pada s neba“, rekao je Vučić novinarima u Berlinu posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok (Annalena Baerbock), prenosi Beta.

Podsetio je i da Nemačka koristi 55 odsto ruskog gasa, kao i da energenti postaju ogroman problem.

„Mi ćemo s Rusima da započnemo pregovore iza 10. maja, o ceni gasa i svemu drugom. Sa naftom imamo više problema. Da li ćemo Janafom da dovozimo naftu, jer drugačije ne možemo, a sad ko je sankcionisan, ko neće biti, to nam tek ostaje da proučavamo“, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, poslednjih mesec dana Srbija kupuje 60 odsto ruske nafte umesto iračke, jer je ruska jeftinija i ona dolazi preko Jadranskog naftovoda. Vučić je kazao da je trenutno nemoguće da se dobija nafta preko Crnog mora.

„Šta sad, da je dovlačimo u baržama svaki dan i da ne koristimo naftovod? Zato se bune Mađari i Slovaci čiji ministar energetike kaže da će to biti pakao i da će uništiti evropsku ekonomiju“, naveo je predsednik Srbije.

On je podsetio i da je gas važan za privredu, te da je veliki broj fabrika u Srbiji sa nemačkim kapitalom i da su od 15 najvećih izvoznika pet nemačke kompanije, a u 100 najvećih fabrika u Srbiji je 50 nemačkih.

„Mi sad hitno moramo da napravimo skladišta za naftu, o čemu pregovaramo sa Britancima. Moramo da vidimo kako da dogradimo skladišta gasa, da za dve godine imamo milijardu kubnih metara negde da stavimo da bismo imali gasa za tri meseca“, naveo je predsednik Srbije.

Istakao je i da Srbija ima najjeftiniju struju, hleb i jestivo ulje u Evropi i najavio da će narednih dana država da utvrdi sa koliko hrane i energenata raspolaže.

  • Mike

    5.5.2022 #1 Author

    Šta je sve drugo?! Cena će biti super, verujem da će da moli, moli, moli… Ipak je Putin njegov drugar, veliki prijatelj….mh mh

    Odgovori

  • GINKO

    5.5.2022 #2 Author

    Vrlo lako ce se oni dogovoriti, ne sumnjam ja u to.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    5.5.2022 #3 Author

    cena će biti višetruko viša kako se sugobi produžavaju a kada uvedemo sankcije nece biti više gasa najgore što će to biti pred zimu

    Odgovori

  • TATJANA

    5.5.2022 #4 Author

    Kolicine ce dogovoriti a cenu mozemo ocekivati znatno vecu

    Odgovori

  • SNEZANA

    5.5.2022 #5 Author

    To su nasa braca Rusi,lako cemo sa njima…

    Odgovori

  • LUKA

    5.5.2022 #6 Author

    Cekamo cenu da cujemo??

    Odgovori

  • ZVE84

    8.5.2022 #7 Author

    Ovo je najveća laž!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...