Skandinavska zemlja ne planira da oporezuje dodatne prihode naftnih kompanija

Norveška će gas prodavati po tržišnim cenama

EUPoslovanjeU fokusuVesti

25.8.2022 12:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Norveška će gas prodavati po tržišnim cenama Norveška će gas prodavati po tržišnim cenama
Norveška planira da zadrži proizvodnju gasa na visokom nivou do kraja decenije, ali prodavaće ga po tržišnim cenama, saopštio je ministar energetike Terje Osland... Norveška će gas prodavati po tržišnim cenama

Norveška planira da zadrži proizvodnju gasa na visokom nivou do kraja decenije, ali prodavaće ga po tržišnim cenama, saopštio je ministar energetike Terje Osland (Terje Aasland).

„Očekujem da možemo zadržati trenutni nivo proizvodnje do 2030. Poznato nam je da su izrađeni projekti i planovi razvoja i rada koji bi mogli pomoći u održavanju visoke proizvodnje gasa u budućnosti”, rekao je Osland.

Norveška bi ove godine trebalo da proizvede oko 122 milijarde kubnih metara gasa, za osam odsto više nego 2021. godine, i potencijalno iznad rekorda od pre pet godina, navodi se u zvaničnim prognozama objavljenim u maja, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Norveška uprava za naftu je u januaru objavila prognozu prema kojoj bi proizvodnja do 2026. godine trebalo da se spusti na 118 milijardi kubnih metara.

Norveška je trenutno najveći evropski izvoznik gasa, jer je Rusija smanjila izvoz, prema podacima firme Refinitiv Eikon.

Osland je takođe rekao da je još sigurniji u dugoročnu potražnju za norveškim gasom u Evropi nakon što je Oslo u junu s Briselom potpisalo sporazum koji predviđa pojačani uvoz norveškog gasa.

Norveška je već odgovorila na pojačanu evropsku potražnju šaljući u inostranstvo gas koji je trebalo da bude vraćen u tlo kako bi se povećala proizvodnja nafte.

Cene gasa u Evropi gotovo su utrostručene ove godine, a Norveška ne planira da ga prodaje ispod tržišne cene, kao što su sugerisali neki analitičari i mediji.

„Tržište je u načelu predvidivo. U slučaju nestašice cene su visoke, što podstiče veću proizvodnju i usmerava plin na tržišta kojima je najpotrebniji“, naveo je Osland.

On je dodao i da Norveška ne planira da uvede porez na dodatnu zaradu domaćih naftnih kompanija.

„U ovom trenutku ne razgovaramo o novim porezima. Potencijalni dodatni prihodi kompanija sada postavljaju temelje za buduća ulaganja i za celokupnu transformaciju energetskog sektora“, rekao je Aasland.

Equinor, najveći norveški proizvođač nafte i gasa u većinskom vlasništvu države, planira da poveća ulaganja u obnovljivu energiju i tehnologiju s niskim udelom uglja, te da preraste u proizvođača „široke palete energenata“, navodi Reuters.

Trenutno su ipak fokusirani na pojačanju proizvodnju ugljovodonika, s obzirom na snažnu potražnju u Evropi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...