evropska unija nije uspela sankcijama da sruši rusku ekonomiju?

Cene gasa u Evropi porasle za 127,6 odsto, uglja za 96 procenata od početka rata

AnalizaSvetU fokusuVesti

25.8.2022 15:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cene gasa u Evropi porasle za 127,6 odsto, uglja za 96 procenata od početka rata Cene gasa u Evropi porasle za 127,6 odsto, uglja za 96 procenata od početka rata
Cene prirodnog gasa i uglja na svetskim tržištima dostigle su rekordne nivoe šest meseci nakon početka rata u Ukrajini. Naime, cene prirodnog gasa u... Cene gasa u Evropi porasle za 127,6 odsto, uglja za 96 procenata od početka rata

Cene prirodnog gasa i uglja na svetskim tržištima dostigle su rekordne nivoe šest meseci nakon početka rata u Ukrajini. Naime, cene prirodnog gasa u Evropi porasle su za oko 127,6 odsto za šest meseci od početka sukoba.

Cena prirodnog gasa po megavat-satu za martovske ugovore u Evropi, kojima se trguje na virtuelnom tržištu sa sedištem u Holandiji, 24. februara, odnosno kada je počeo rat, dostigla je 128,31 evro (128,36 dolara), piše Anadolu Agency.

Međutim, cena septembarskih fjučers ugovora, koja je otvorena na 272 evra (272,12 dolara) po megavat-satu u sredu, završila je dan na 292,15 evra (292,32 dolara) po megavat-satu.

Posleratne sankcije Evropske unije, smanjenje uvezenih fosilnih goriva iz Rusije i smanjen dotok gasa u Evropu povećali su cene. EU ima za cilj da smanji uvoz prirodnog gasa za dve trećine do kraja godine kako bi se oslobodila zavisnosti od ruskog gasa.

Ruska energetska kompanija Gazprom saopštila je 14. juna da će isporuke gasa u Evropu preko gasovoda Severni tok pasti sa 167 miliona kubnih metara na 100 miliona kubnih metara.

Kompanija je od 16. juna saopštila da će se preko ovog gasovoda dnevno isporučivati samo do 67 miliona kubnih metara prirodnog gasa.

U svom saopštenju od 27. jula, Gazprom je naveo da će smanjiti dnevni kapacitet isporuke prirodnog gasa u Evropu preko gasovoda Severni tok na samo 20 odsto.

sijalica i utikač
Foto: Pixabay.com

Nedavno, 19. avgusta, Gazprom je potvrdio da će isporuke prirodnog gasa preko pomenute linije biti prekinute, to jest da u toku održavanja neće raditi u periodu od 31. avgusta do 2. septembra.

Cena uglja porasla za 96 odsto u proteklih šest meseci

Cena martovskog ugovorenog uglja kojim se trguje na API2 Roterdamskom tržištu fjučersa uglja bila je 192,35 dolara 24. februara, ali je u sredu porasla na 376,95 dolara, što ukazuje na povećanje od 96 odsto tokom šest meseci.

Uvoz uglja iz Rusije potpuno je obustavljen pod sankcijama koje su stupile na snagu 10. avgusta. Pre rata, udeo Rusije u uvozu uglja u EU iznosio je oko 45 odsto, piše Anadolu Agency.

Nastavljaju se oscilacije cena nafte

Međunarodna referentna cena nafte Brent zaključila je dan 24. avgusta na 101,75 dolara po barelu, što je povećanje od 2,7 odsto u odnosu na 24. februar, prvog dana rusko-ukrajinskog rata kada se trgovalo po ceni od 99,08 dolara po barelu. Američki referentni indeks West Texas Intermediate (WTI) takođe je porastao za 1,7 odsto u istom periodu.

Ranije prošlog meseca, lideri EU dogovorili su šesti paket sankcija koji zahteva smanjenje uvoza ruske nafte za 90 odsto do kraja 2022. godine.

Plan takođe uključuje postepeno ukidanje isporuke ruske sirove nafte do 5. decembra i isporuke rafinisanih proizvoda do 5. februara. naredne godine.

Države EU su se složile da zabrane pomorski transport nafte, delimično izuzevši naftu iz naftovoda, jer su se neke zemlje članice, uključujući Mađarsku, posebno protivile zabrani uvoza nafte preko naftovoda Družba. Ovaj naftovod transportuje rusku naftu do rafinerija u Poljskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Nedavni podaci pokazuju da EU do sada nije uspela da sruši rusku ekonomiju koristeći embargo na naftu uprkos tome što EU uvozi 25 odsto svoje nafte iz Rusije, piše Anadolu Agency.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...