Isporuka opreme za ruski gasovod uprkos sankcijama

Kanada vraća sve Siemens turbine Nemačkoj

AnalizaEUSvetU fokusuVesti

25.8.2022 13:44 Autor: Vladimir Jokanović 1

Kanada vraća sve Siemens turbine Nemačkoj Kanada vraća sve Siemens turbine Nemačkoj
Kanadsko ministarstvo spoljnih poslova najavilo je da će vratiti Nemačkoj pet turbina za gasovod „Severni tok 1“, koje se nalaze na remontu u Montrealu.... Kanada vraća sve Siemens turbine Nemačkoj

Kanadsko ministarstvo spoljnih poslova najavilo je da će vratiti Nemačkoj pet turbina za gasovod „Severni tok 1“, koje se nalaze na remontu u Montrealu. Šefica kanadske diplomatije Melani Džoli (Melanie Joly) rekla je da bi Rusija trebalo da preuzme remontovanu Siemens turbinu od Nemačke.

„To je odluka koju smo doneli. To je upravo ono što je Nemačka tražila od nas“, rekla je Džoli, dodajući da Kanada „ne bi htela da daje izgovore“ ruskoj vladi da koristi energiju kao oružje protiv Evrope. Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) potvrdio je da će Berlin raditi sa Otavom na vraćanju pet turbina iz Montreala, prenosi Komersant.

Ruska kompanija Gazprom odbila je ranije ovog meseca da preuzme jednu od šest gasnih turbina Siemens, koju je Kanada posle remonta isporučila u Nemačku. Gazprom je naveo da je zbog kanadskih sankcija i bez saglasnosti kompanije motor poslat u Nemačku umesto u Rusiju, što nije u skladu sa uslovima ugovora.

Izvor: Gazprom

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da bi „Gazprom veoma voleo da dobije turbinu“, ali da Gazprom nije taj koji je uveo sankcije. „U ovom slučaju važnio je da Gazprom pribavi pravne dokumente da ova turbina nije sankcionisana. Samo reči u ovom slučaju apsolutno nisu dovoljne“, rekao je Peskov tom prilikom, prenela je Russia Today.

Kijev je kritikovao kanadsku vladu što je pristala na zahtev Nemačke da izuzme Siemens od sankcija kako bi turbine mogle da budu vraćene. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će Kremlj na taj potez gledati kao na „znak slabosti“. Kanadska vlada objasnila je da je taj potez neophodan da bi se obezbedile isporuke gasa Nemačkoj.

Izvor: Deutsche Welle

Otava tvrdi da bi Moskva iskoristila odbijanje Kanade da vrati turbinu, kako bi preusmerila krivicu za nestašicu energije u Evropi na sankcije koje su uvedene Rusiji. To bi, prema navodima kanadske vlade, moglo da podrije javnu podršku javnu podršku zapadnih zemalja Ukrajini, prenosi CBC.

Gazprom je nakon remonta u julu smanjio isporuke gasa u Nemačku kroz „Severni tok 1“ na 33 miliona kubih metara dnevno, što je oko 20 odsto ukupnog kapaciteta gasovoda. Ruska kompanija najavila je još jedan remont od 31. avgusta do 2. septembra, a u tom periodu protok gasa biće potpuno zaustavljen. Zbog straha da će Rusija potpuno obustaviti isporuke gasa u Evropu, cene gasa na Starom kontinentu premašile su 3.000 evra za 1.000 kubnih metara.

Nemačka krivi Rusiju da svesno opstruiše isporuke gasa, kao i prijem remontovane opreme i da je turbina samo izgovor, a da Moskva koristi gas kao političko oružje. „Oni čak nemaju petlju da kažu ‘mi smo u ekonomskom ratu sa vama“, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek, preneo je Reuters.

Gasovod „Severni tok 1“ trenutno radi sa samo jednom turbinom. Gasovodna stanica „Portovaja“, koja pumpa gas, navodno ima još četiri turbine u rezervi, ali ih ne priključuje. Prema podacima kojima operišu mediji, stanica bi sa četiri od ukupno šest turbina, mogla da obezbedi pun kapacitet isporuka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...