Gasna turbina u vrtlogu sankcija

Gazprom zahteva posebnu dokumentaciju za prijem remontovane opreme

SvetVesti

5.8.2022 13:52 Autor: Vladimir Jokanović 5

Gazprom zahteva posebnu dokumentaciju za prijem remontovane opreme Gazprom zahteva posebnu dokumentaciju za prijem remontovane opreme
Aktuelne antiruske sankcije onemogućavaju uspešno rešavanje situacije sa transportom i remontom Siemens gasnih turbinskih motora za kompresorsku stanicu Portovaja, koja gasom snabdeva evropske potrošače... Gazprom zahteva posebnu dokumentaciju za prijem remontovane opreme

Aktuelne antiruske sankcije onemogućavaju uspešno rešavanje situacije sa transportom i remontom Siemens gasnih turbinskih motora za kompresorsku stanicu Portovaja, koja gasom snabdeva evropske potrošače kroz gasovod „Severni tok 1“, saopštila je kompanija Gazprom.

Gazprom je naveo da je zbog kanadskih sankcija i bez saglasnosti kompanije motor poslat u Nemačku umesto u Rusiju, što nije u skladu sa uslovima ugovora, prenosi Russia Today. Kanadske vlasti izdale su dokumente o isporuci motora koji ni na koji način ne odgovaraju ugovoru, saopštila je ruska gasna kompanija.

„Ako se motor transportuje u Rusiju, postoji rizik da kanadske vlasti to smatraju kršenjem ili zaobilaženjem uslova izdate dozvole. Zauzvrat, to može dovesti do oduzimanja dozvole i onemogućiti popravke drugih motora kompresorske stanice Portovaja u Kanadi“, saopštio je Gazprom.

Ruska kompanija je ocenila da u nedostatku zvaničnih objašnjenja EU i Velike Britanije o primeni sankcija nije jasno da popravka i transort gasnoturninskih motora za Portovaju neće biti predmet izvoznih ograničenja.

Foto: Youtube Screenshot

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da bi „Gazprom veoma voleo da dobije turbinu“, ali da Gazprom nije taj koji je uveo sankcije. „U ovom slučaju važnio je da Gazprom pribavi pravne dokumente da ova turbina nije sankcionisana. Samo reči u ovom slučaju apsolutno nisu dovoljne“, rekao je Peskov.

On je podsetio da turbine održava britanska filijala kompanije Siemens. „EU može da kaže jedno, ali postoji Velika Britanija. Gazprom mora da osigura svoju imovinu. Turbina je u vlasništvu Gazproma“, naveo je portparol Kremlja.


Gazprom je saopštio da je dobio dokumentaciju od kanadskih vlasti u vezi sa turbinom Siemensa, ali ostaju pitanja o sankcijama EU i Velike Britanije, čije je rešenje važno za isporuku turbine Rusiji. Podsetimo, turbina je i dalje u Nemačkoj, u koju je stigla iz Kanade na zahtev Berlina, ali Gazprom još nije priložio dokumentaciju za njen transport u Rusiju.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) rekao je da je Rusija kriva za kašnjenje u isporuci turbine za ključni gasovod „Severni tok 1“. Turbina, koju je Gazprom naveo kao razlog za nedavno smanjenje isporuka gasa u Evropu, spremna je za instalaciju nakon remonta u Kanadi, naveo je Šolc, prenosi Bloomberg.

„Važno mi je da stavim do znanja da je ova turbina spremna za akciju u bilo kom trenutku. Nema prepreka da bude transportovana u Rusiju“, rekao je Šolc. Nemačka vlada negirala je tvrdnje Peskova, navodeći da dokumentacija o sankcijama, koju on pominje, nije potrebna, jer turbina nije obuhvaćena sankcijama EU.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...