julske rezerve u evropskim podzemnim skladištima 42,8 milijardi kubika

Smanjena potrošnja u EU uticala na pad globalne tražnje za gasom

InfrastrukturaSvetU fokusuVesti

2.8.2022 10:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Smanjena potrošnja u EU uticala na pad globalne tražnje za gasom Smanjena potrošnja u EU uticala na pad globalne tražnje za gasom
Ruski energetski div Gazprom je naveo da isporučuje gas u skladu sa potvrđenim zahtevima, a da je smanjena potrošnja u Evropskoj uniji (EU) od... Smanjena potrošnja u EU uticala na pad globalne tražnje za gasom

Ruski energetski div Gazprom je naveo da isporučuje gas u skladu sa potvrđenim zahtevima, a da je smanjena potrošnja u Evropskoj uniji (EU) od 31 milijardu kubnih metara bila ključni faktor koji je podstakao pad globalne tražnje za ovim energentom.

Izvoz gasa u zemlje van bivšeg Sovjetskog Saveza iznosio je 75,3 milijarde kubnih metara, što je 34,7 odsto ili 40 milijardi kubnih metara manje u odnosu na isti period prošle godine.

Izvoz gasa u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira nastavlja da raste u okviru dugoročnog bilateralnog ugovora između Gazproma i CNPC. Porastao je 60,9 odsto u prvih sedam meseci, prenosi agencija Mina. Na primer, u julu su isporuke gasa redovno premašivale ugovorene dnevne količine, a rekord u dnevnom izvozu je oboren tri puta.

Prema preliminarnim procenama i dostupnim aktuelnim podacima, svetska potražnja za gasom u prvih sedam meseci iznosila je oko 35 milijardi kubnih metara manje u odnosu na isti period prošle godine. U 27 zemalja EU potrošnja gasa je pala 31 milijardu kubnih metara u navedenom periodu.

Prema Gas Infrastructure Europe (GIE), rezerve gasa sadržane u evropskim podzemnim skladištima gasa su popunjene 42,8 milijardi kubnih metara do 30. jula.

Kako je navedeno, kompanije će morati da ubrizgaju još 29,6 milijardi kubnih metara gasa u evropska podzemna gasna skladišta da bi ih dovele do nivoa koji su zabeleženi na početku perioda povlačenja 2019-2020. godine.

U međuvremenu, neke evropske zemlje, poput Nemačke i Belgije, uvidele su da su količine gasa povučene određenim danima u julu veće od ubrizganih količina u njihovim skladištima, naveo je Gazprom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...