Restrikcije u snabdevanju zbog održavanja

Rusija zaustavila dotok gasa kroz „Severni tok 1“

EUInfrastrukturaSvetVesti

31.8.2022 09:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rusija zaustavila dotok gasa kroz „Severni tok 1“ Rusija zaustavila dotok gasa kroz „Severni tok 1“
Rusija je zaustavila dotok kroz najveći gasovod u Evropi, intenzivirajući ekonomski rat Moskve i Brisela i povećavajući mogućnost recesije u nekim od najbogatijih zemalja... Rusija zaustavila dotok gasa kroz „Severni tok 1“

Rusija je zaustavila dotok kroz najveći gasovod u Evropi, intenzivirajući ekonomski rat Moskve i Brisela i povećavajući mogućnost recesije u nekim od najbogatijih zemalja u Evropi.

Protok je pao na nulu u „Severnom toku 1“ koji ide prema Nemačkoj preko Baltičkog mora, pokazuju podaci s ulazne tačke na nemačku gasnu mrežu, prenosi Seebiz.

Gas u Nemačku neće stizati sve do do ranih sati u subotu, objavio je ruski Gazprom.

Evropske vlade strahuju da bi Moskva mogla da produži odluku o zaustavljanju snabdevanja zbog zapadnih sankcija nametnutih nakon invazije Ukrajine i smatraju da ruski predsednik Vladimir Putin koristi energente kao oružje rata.

Daljnja ograničenja evropskog snabdevanja pojačala bi energetsku krizu zbog koje su veleprodajne cene gasa već skočile za više od 400 odsto od prošlog avgusta, stvarajući krizu osnovnih troškova za potrošače i otežavajući poslovanje kompanijama, prisiljavajući vlade da troše milijarde kako bi smanjile teret.

Moskva koja je već smanjila snabdevanje preko „Severnog toka 1“ na 40 odsto kapaciteta u junu i na 20 procenata u julu, smatra da sankcije sprečavaju povratak i instalaciju opreme.

Gazprom je objavio da je najnoviji potez potreban zbog održavanja jedinog preostalog kompresora gasovoda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...