posle dva meseca smirivanja ponovo došlo do rasta

Inflacija u Nemačkoj oko osam odsto

EUU fokusuVesti

13.9.2022 11:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Inflacija u Nemačkoj oko osam odsto Inflacija u Nemačkoj oko osam odsto
Inflacija u Nemačkoj je u avgustu ponovo skočila na skoro osam odsto, posle blagog smirivanja cena prethodna dva meseca. Poskupljenja energenata i hrane pogurala... Inflacija u Nemačkoj oko osam odsto

Inflacija u Nemačkoj je u avgustu ponovo skočila na skoro osam odsto, posle blagog smirivanja cena prethodna dva meseca. Poskupljenja energenata i hrane pogurala su stopu na 7,9 odsto, potvrdio je u utorak zavod za statistiku Destatis svoju preliminarnu procenu.

U julu je stopa inflacije pala na 7,5 odsto. Popusti na gorivo koje je vlada uvela na tri meseca i mesečna karta od devet evra za javni prevoz donekle su ublažili rast cena. Obe mere, međutim, istekle su krajem avgusta, prenosi DPA.

Stručnjaci očekuju da će potrošačke cene nastaviti da rastu u narednim mesecima, a stopa inflacije će možda da bude i dvocifrena.

Vrhunac će da bude u decembru, sa inflacijom od preko 10 odsto, očekivanje je predsednika nemačke centralne banke Joahima Nagela (Joachim Nagel). Sledeće godine, prema prognozama Bundesbanke, godišnja inflacija će biti iznad šest odsto.

Inflacija obara kupovnu moć potrošača, a po toj stopi vladine mere rasterećenja neće biti ni približno dovoljne, rekao je u ponedeljak Timo Volmershojzer (Timo Wollmershäuser) iz ekonomskog instituta Ifo.

„Realni pad kupovne moći od po tri odsto ove i iduće godine nezabeležen je u Nemačkoj od kako je uvela sadašnju metodologiju privrednog obračuna 1970. godine,“ rekao je Volmershojzer.

Cene već mesecima najviše guraju poskupljenja energenata i hrane, a ruski napad na Ukrajinu je dodatno pogoršao već postojeće nestašice. Cene energenata su u avgustu bile za 35,6 odsto veće nego u isto vreme prošle godine, rekli su statističari.

„Uprkos merama rasterećenja, poskupljenja energenata su iznad opšte stope inflacije,“ saopštio je statistički zavod.

Hrana je poskupela šesti mesec zaredom i to za 16,6 odsto u avgustu u odnosu na isti mesec prošle godine. Jestive masti i ulja bili su skuplji za 44,5 osto, a mlečni proizvodi i jaja za 26,8 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...