Neefikasni načini grejanja mogli bi da preopterete distributivnu mrežu

U Nemačkoj pomama za električnim grejalicama

EULifestyleVesti

12.9.2022 09:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

U Nemačkoj pomama za električnim grejalicama U Nemačkoj pomama za električnim grejalicama
Nemci bi mogli da preopterete električnu mrežu, jer prelaze na neefikasne električne grejače u pokušaju da izbegnu nestašice gasa ove zime, upozorile su tamošnje... U Nemačkoj pomama za električnim grejalicama

Nemci bi mogli da preopterete električnu mrežu, jer prelaze na neefikasne električne grejače u pokušaju da izbegnu nestašice gasa ove zime, upozorile su tamošnje komunalne kompanije.

Podaci o prodaji pokazuju da su se domaćinstva snabdela električnim grejačima, uključujući prenosne uređaje, usled strahovanja da bi Rusija mogla da smanji ili dodatno ograničiti isporuke gasa, prenosi Mina.

Nemci su kupili 600.000 električnih uređaja za grejanje tokom prve polovine godine, što je skoro 35 odsto više nego godinu dana ranije, pokazuju podaci istraživača tržišta GfK.

Generalna direktorka nemačkog udruženja energetskih i vodoprivrednih preduzeća BDEW Kerstin Andre (Kerstin Andreae) izjavila je za dnevni list Handelsblatt da bi kupci mogli da imaju još veće račune za struju, ako ne koriste uređaje štedljivo.

„I mogu se preopteretiti električne mreže, na primer, kada mnoga domaćinstva uključe svoje električne grejalice u jednom delu grada u isto vreme u hladnoj zimskoj noći. Razumem strahove ljudi od hladnih domova, ali neke od ovih odluka mogle bi da se vrate kao bumerang“, istakla je Andre.

Nemačka se, zajedno s drugim zemljama Evropske unije trudi da podrži domove i industrije opterećene daljim porastom cena energije, nakon što je Rusija zaustavila isporuku gasovodom „Severni tok 1“.

Smatra se da bi čak i uz „veoma visoke“ cene gasa, električne grejalice i dalje koštale korisnike više od centralnog grejanja na gas, što je najčešći oblik grejanja stambenih objekata u toj zemlji.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...