Više od 70 odsto zaposlenih u ugostiteljskoj I tekstilnoj industriji prima najmanje plate

Veći minimalac od oktobra poguraće već usijanu inflaciju u Nemačkoj

BiznisEUPoslovanjeU fokusuVesti

9.9.2022 16:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Veći minimalac od oktobra poguraće već usijanu inflaciju u Nemačkoj Veći minimalac od oktobra poguraće već usijanu inflaciju u Nemačkoj
Novo povećanje minimalne plate u Nemačkoj će „podgrejati već usijanu inflaciju,“ upozorio je u petak ekonomski institut Ifo, pozivajući se na anketu 6.900 domaćih... Veći minimalac od oktobra poguraće već usijanu inflaciju u Nemačkoj

Novo povećanje minimalne plate u Nemačkoj će „podgrejati već usijanu inflaciju,“ upozorio je u petak ekonomski institut Ifo, pozivajući se na anketu 6.900 domaćih preduzeća.

Skoro trećina tih firmi zapošljava i radnike na minimalnoj zaradi. Među njima, dve trećine „planiraju da reaguju povećanjem svojih cena,“ navodi Ifo u izveštaju koji je prenela agencija DPA.

Nemačka je minimalnu platu u julu već povećala sa 9,82 na 10,45 evra po satu. Od 1. oktobra važi nova tarifa, a donja granica plate po satu biće 12 evra.

Od toga će profitirati šest miliona radnika, ali poslodavci će razliku najčešće preliti na cenu. Polovina nemačkih firmi računa na slabiju zaradu, a četvrtina i na slabiju tražnju.

Nešto manje od petine anketiranih preduzeća planira da zaposlenima skrati radno vreme ili uskrati isplatu bonusa. Samo 13 odsto zbog većeg minimalca namerava da ukida radna mesta, rekao je stručnjak Ifo za tržište rada Sebastijan Link (Sebastian Link).

U proseku, u nemačkim firmama šest odsto zaposlenih radi za minimalnu platu, ali, na primer, u ugostiteljstvu taj udeo je 78 odsto, a u tekstilnoj industriji 72 procenta, piše DPA.

S druge strane, povećanje minimalca praktično ne igra nikakvu ulogu u mašinskoj i hemijskoj industriji, dok građevinska branša već isplaćuje minimalac od 12,85 evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...