Visoke cene energije kao pretnja ekonomiji

Direktor Deutsche banke upozorio da je Nemačkoj suđena recesija

BankeEUNovacVesti

9.9.2022 08:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Direktor Deutsche banke upozorio da je Nemačkoj suđena recesija Direktor Deutsche banke upozorio da je Nemačkoj suđena recesija
Izvršni direktor Deutsche banke, Kristijan Seving (Christian Sewing) ocenio je da je Nemačkoj „suđena recesija“ zbog sve većih cena energenata. On je istakao i... Direktor Deutsche banke upozorio da je Nemačkoj suđena recesija

Izvršni direktor Deutsche banke, Kristijan Seving (Christian Sewing) ocenio je da je Nemačkoj „suđena recesija“ zbog sve većih cena energenata. On je istakao i ekonomske rizike do kojih je došlo zbog manjka gasa u Evropi.

„Cene energije će ostati visoke neko vreme, stvarajući pretnju našoj ekonomiji. Visoke cene i uska grla u snabdevanju znače da više nećemo moći da sprečimo recesiju u Nemačkoj“, izjavio je direktor najveće nemačke banke, prenosi Telegraf Biznis.

Podsećamo, kriza izazvana ratom u Ukrajini dostigla je novi vrhunac kada je Gazprom pre oko sedam dana objavio da na neodređeno vreme obustavlja protok gasa kroz Severni tok 1.

Od tad se u Evropskoj uniji dodatno ulaže trud da se pronađu alternativna rešenja, kako bi se sprečilo da se energetska kriza pretvori u ekonomski slom. Norveška bi mogla biti „slamka spasa“, ali pitanje je u kolikoj meri. Ministri energetike imaju hitan sastanak danas u Briselu.

Seving je, inače, još ranije upozorio da bi potpuni prekid isporuka ruskog gasa odveo Nemačku u recesiju. Nekoliko zajmodavaca, uključujući Commerzbank AG, navelo je da će morati da poveća kreditne odredbe prema novom scenariju, iako očekuju da će podrška vlade ublažiti udar.

Kako je objavljeno pre nekoliko dana, Nemačka je odobrila paket pomoći vredan čak 65 milijardi dolara, ipak, analitičari smatraju da ni on neće biti dovoljan da spreči reseciju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...