U Bundestagu predstavljen nacrt budžeta

Nemačku brine rastuća inflacija i nagli privredni pad

EUVesti

7.9.2022 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemačku brine rastuća inflacija i nagli privredni pad Nemačku brine rastuća inflacija i nagli privredni pad
Inflacija je sada u Nemačkoj najveći problem, izjavio je u Bundestagu državni sekretar u ministarstvu finansija Florijan Tonkar (Florian Toncar). Borimo se sa vrtoglavim... Nemačku brine rastuća inflacija i nagli privredni pad

Inflacija je sada u Nemačkoj najveći problem, izjavio je u Bundestagu državni sekretar u ministarstvu finansija Florijan Tonkar (Florian Toncar).

Borimo se sa vrtoglavim cenama energenata i inflacijom od 7,9 odsto u avgustu, dok privredni rast naglo opada“, rekao je Tonkar predstavljajući nacrt budžeta.

Kočnica za zaduživanje koju predviđa budžet, dodao je, mora da se poštuje. U vladi „postoji priličan konsenzus da nam danas više nije potrebna ekspanzivna fiskalna politika, već planski povratak manjim deficitima“, rekao je Tonkar, prenosi agencija DPA.

Nemačka i Evropa su na probi kakvu odavno nisu doživele.

„Pandemija nas je veoma iscrpela, fizički, društveno i finansijski, a ruski napad na Ukrajinu izložio potpuno novim izazovima“, rekao je Tonkar.

Inflacija i njene posledice opterećuju mnoge ljude, oduzimajući im sigurnost planiranja i lične slobode.

Foto: Pexels.com

„Inflacija ugrožava i preduzetnički uspeh našeg društva u celini, zato borba protiv inflacije mora biti glavni prioritet, posebno u finansijskoj politici“, rekao je Tonkar.

Zbog smrtnog slučaja u porodici, ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner) ovaj put, mimo običaja, nije lično predstavio nacrt budžeta u Bundestagu.

Tokom budžetske sedmice poslanici će do petka raspravljati o budžetima pojedinih ministarstava. Državni budžet predviđa izdatke od 445,2 milijarde evra – što je znatno manje nego u prethodne dve godine pandemijske krize.

  • GOCA BG

    10.9.2022 #1 Author

    Kako ih ne bi brinuo,dolazi zima i svi problemi tek pocinju..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...