Kompanije i građani smanjuju potrošnju zobg naglog jačanja inflacije

Smanjena poslovna aktivnost u evrozoni u avgustu

EUVesti

6.9.2022 10:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Smanjena poslovna aktivnost u evrozoni u avgustu Smanjena poslovna aktivnost u evrozoni u avgustu
Poslovna aktivnost u evrozoni smanjena je u avgustu drugi mesec zaredom, a građani su pod pritiskom visoke inflacije sveli potrošnju na osnovne potrepštine, odrekavši... Smanjena poslovna aktivnost u evrozoni u avgustu

Poslovna aktivnost u evrozoni smanjena je u avgustu drugi mesec zaredom, a građani su pod pritiskom visoke inflacije sveli potrošnju na osnovne potrepštine, odrekavši se putovanja i rekreacije, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabavke (PMI) pao je u avgustu za jedan bod u odnosu na jul, na 48,9 bodova, najnižu vrednost u 18 meseci, saopštio je S&P Global. Vrednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti, prenosi Mina pozivajći se na Hrportfolio.

„Pad aktivnosti produbljen je u avgustu, a kompanije i građani smanjuju potrošnju, jer naglo jača inflacija i sve je izraženija neizvesnost ekonomskih prognoza“, izjavio je glavni poslovni ekonomista S&P Globala Kris Vilijamson (Chris Williamson).

On je naveo da se pogoršanje proširilo, pa sada nižu vrednost aktivnosti beleže i usluge koje se baziraju na bliskom kontaktu s potrošačima, poput putovanja, turizma i rekreacije, koje su u prvom delu godine predvodile rast.

„Zbog sve viših troškova života, domaćinstva su prisiljena da smanje potrošnju na sve proizvode i usluge koji im nisu nužni“, naglasio je Vilijamson.

U takvim uslovima smanjena je potražnja i za robom i za uslugama, a ona iz inostranstva registrovala je pad šesti mesec zaredom, i to snažniji nego narudžbine u celini.

Među zemljama obuhvaćenim istraživanjem, lošije pokazatelje imala je Nemačka, s najvećim padom aktivnosti od početka pandemije Covid-19, a pad je evidentirala i Italija. U Francuskoj, Španiji i Irskoj aktivnost je skromno porasla.

„Što se tiče predstojećeg perioda, aktivnost bi u septembru mogla još snažnije da padne, ako je suditi po ubrzanom padu novih narudžbina. Kompanije već smanjuju broj radnika, jer im je promet slabiji nego što su očekivale, troškovi naglo rastu, i muči ih rast u budućnosti“, zaključio je Vilijamson.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...