Potrebno osigurati odgovarajuće resurse kako bi energetska preduzeća preživela

I Slovenci planiraju da nacionalizuju uvoznika gasa

EUU fokusuVesti

29.9.2022 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

I Slovenci planiraju da nacionalizuju uvoznika gasa I Slovenci planiraju da nacionalizuju uvoznika gasa
Nakon što je Nemačka nedavno nacionalizovala najvećeg nemačkog uvoznika gasa Uniper, nešto slično se očekuje i u Sloveniji. U državnoj kasi već ima pripremljenih... I Slovenci planiraju da nacionalizuju uvoznika gasa

Nakon što je Nemačka nedavno nacionalizovala najvećeg nemačkog uvoznika gasa Uniper, nešto slično se očekuje i u Sloveniji. U državnoj kasi već ima pripremljenih 750 miliona evra za dokapitalizaciju u energetici.

„Sasvim je moguće da ćete uskoro, u sledećih mesec dana, čuti da će i Slovenija nacionalizovati neko preduzeće, ne zato što mi to želimo, nego zato što to od nas zahteva situacija. Nećemo ni socijalizam ni komunizam, jer ni Nemcima se ne sviđaju, ali ćemo ići u rešavanje energetske situacije“, izjavio je u Skupštini Slovenije premijer Robert Golob, izveštava RTV Slovenije, a prenosi Capital.ba.

U tržišnoj ekonomiji nacionalizacija ne dolazi u obzir, kritični su prema toj meri u Privrednoj komori Slovenije (GZS). Prema generalnom direktoru Alešu Kantarutiju (Ales Cantarutti), ovakva ekstremna mera primerena je samo pod određenim uslovima.

„Reč je o privremenoj nacionalizaciji za vreme kada je pred nama velika kriza, kada je potrebno osigurati odgovarajuće resurse za ovu sistemsku kompaniju da preživi. To bismo razumeli, naravno uz jasan plan, i takođe obećanje kako će se zemlja povući iz potencijalno nacionalizovanog privrednog društva“, istakao je on.

Ekonomista Anže Burger smatra da bi nacionalizacija Geoplina najverovatnije trebalo da bude povezana s njegovom vlasničkom strukturom, smatra. Prema njegovim rečima, uz 25 odsto državnog udela, većinski vlasnik Geoplina od 73 procenta je Petrol.

Kako piše Capital.ba, ovde se više radi o spasavanju Petrola, da se na neki način ograniči šteta na jednu kompaniju, odnosno da kada država preuzme Geoplin, da se problemi s likvidnošću ne prenesu i na Petrol.

Slične mere planiraju se ili su već usvojene u Nemačkoj i Francuskoj. Nemačka je tako nacionalizovala Uniper, a najavila je i nacionalizaciju kompanija VNG i Securing Energy for Europe (SEFE). Francuska bi trebalo da nacionalizuje energetskog diva EDF.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...