posledica energetske krize u najvećoj evropskoj ekonomiji

Nemačka želi da preuzme gasne kompanije Uniper, VNG i SEFE

EUU fokusuVesti

16.9.2022 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemačka želi da preuzme gasne kompanije Uniper, VNG i SEFE Nemačka želi da preuzme gasne kompanije Uniper, VNG i SEFE
Nemačka je u odmakloj fazi pregovora o preuzimanju kompanije Uniper i dva druga velika uvoznika gasa u istorijskom koraku kako bi izbegla kolaps svog... Nemačka želi da preuzme gasne kompanije Uniper, VNG i SEFE

Nemačka je u odmakloj fazi pregovora o preuzimanju kompanije Uniper i dva druga velika uvoznika gasa u istorijskom koraku kako bi izbegla kolaps svog energetskog tržišta.

Širenje državnog vlasništva nad Uniperom, VNG i Securing Energy for Europe (SEFE, nekadašnji Gazprom Germania) je rešenje o kome se dosta raspravlja prethodnih dana, saznaje Bloomberg. Vlada razmatra kupovinu kontrolnog paketa akcija koji u Uniperu trenutno drži Fortum Oyj po nominalnoj ceni, a zatim ubrizgavanje milijardi evra u kompaniju kroz povećanje njenog kapitala, tvrde insajderi.

Taj potez bi razvodnio udele preostalih manjinskih deoničara Unipera. Tačni detalji tek treba da budu dogovoreni, ali bi zaključak mogao biti donesen narednih dana.

Porast cena gasa i potez Moskve da smanji snabdevanje Evropi već su izazvali niz vladinih paketa pomoći i zajmova za spasavanje. Ali te mere su jako male u odnosu na sve veći obim krize i postoji rizik da sistemski dobavljači energije propadnu bez snažnije državne podrške. Koordinisano preuzimanje tri kompanije označilo bi jasnu eskalaciju u odgovoru Evrope na energetski rat koji vodi Rusija.

Pošto je ruski glavni gasovod do Nemačke prekinut, Uniper mora da nabavlja alternativne zalihe i pravi gubitke od čak 100 miliona evra dnevno, prema rečima kompanijinog generalnog direktora.

Fortum, najveći akcionar Unipera sa 78 odsto udela, ne može da komentariše dok su pregovori u toku. Portparoli nemačkog ministarstva ekonomije, SEFE, Unipera i VNG-a odbili su takođe da daju svoje komentare.

Ove tri kompanije su centralni stubovi nemačke energetske infrastrukture, donoseći gas iz celog sveta za paljenje evropskih elektrana, pogon fabrika i grejanje domova. Njihova fizička imovina pomaže u skladištenju i transportu energije, dok njihovi timovi trgovaca svake godine kupuju i prodaju milijarde evra ugovora kako bi održali ekonomiju vodeće ekonomije kontinenta na površini, a društvo stabilnim.

Upitan o planovima za nacionalizaciju, nemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) je rekao da je “situacija složena, mi radimo na tome veoma pažljivo”.

Jedna od komplikacija čeži u činjenici da je Fortum finsko komunalno preduzeće. Fortum je odobrio zajmove svojoj jedinici, ali je ranije ove godine jasno stavio do znanja da ne želi da nastavi sa davanjem kredita. Vlada je ranije već pristala da preuzme 30 odsto udela u Uniperu.

VNG, koji snabdeva gasom oko 400 opštinskih komunalnih i industrijskih operatera, podneo je prošle nedelje zahtev za državnu pomoć. Predviđa se da će dodatni trošak za zamenu ruskog gasa za ispunjavanje sopstvenih ugovora ove godine porasti na milijardu evra, saopštila je njena matična kompanija EnBW.

Preuzimanje vlasništva nad SEFE-om je takođe teško jer postoji rizik od kanalisanja sredstava u Moskvu. U julu su nemački zvaničnici otvorili vrata za njenu nacionalizaciju, donošenjem zakona koji dozvoljava vladi da preuzme udeo u kompanijama u njenom starateljstvu protiv volje njihovog vlasnika.

U slučaju SEFE, koji je pod starateljstvom od aprila, vlasnik je nejasan ruski entitet pod nazivom Akcionarsko društvo Palmary, kome je Gazprom dao podružnicu u aprilu. Međutim, zakon može zahtevati od nemačke vlade da obezbedi obeštećenje bivšem vlasniku.

  • IVAN

    16.9.2022 #1 Author

    To im je prioritet

    Odgovori

    • Tina

      18.9.2022 #2 Author

      Nemacka je u centru paznje, da li ovako ili onako

      Odgovori

  • GOCA BG

    18.9.2022 #3 Author

    Trpi velike gubitke,ovo je opcija koja bi imala rezultate…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...