Pitanje nemačkih reparacija za Drugi svetski rat ponovo otvoreno

Varšava traži 1.300 milijardi dolara odštete od Berlina

EUVesti

15.9.2022 16:16 Autor: Vladimir Jokanović 4

Varšava traži 1.300 milijardi dolara odštete od Berlina Varšava traži 1.300 milijardi dolara odštete od Berlina
Donji dom poljskog parlamenta usvojio je velikom većinom glasova rezoluciju u kojoj se od Nemačke zahteva reparacija za štetu u Drugom svetskom ratu. Za... Varšava traži 1.300 milijardi dolara odštete od Berlina

Donji dom poljskog parlamenta usvojio je velikom većinom glasova rezoluciju u kojoj se od Nemačke zahteva reparacija za štetu u Drugom svetskom ratu. Za usvajanje rezolucije glasalo je 418 poslanika, četvoro je bilo protiv, a 15 se uzdržalo od glasanja.

U dokumentu koji je sastavila frakcija poljske vladajuće partije Pravo i pravda, navedeno je da Poljska „nikada nije dobila nadoknadu za mnoge ljudske i materijalne gubitke koje je izazvala nemačka država“, prenose Ria Novosti. „Nikada nije dobijena odšteta za ogromnu štetu nanetu poljskim građanima“, stoji u rezoluciji.

Šef vladajuće partije Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski rekao je da je šteta od delovanja nacističke Nemačke procenjena na 6.200 milijardi zlota, ili 1.300 milijardi dolara. Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je da pitanje ratnih reparacija smatra zatvorenim.

Berlin se poziva na nominalne odštete koje je Zapadna Nemačka posle rata isplatila Izraelu i Jugoslaviji, kao i drugim zemljama izvan istočnog bloka. Istočna Nemačka obeštetila je Sovjetski Savez, koji je trebalo deo novca da prosledi tadašnjim komunističkim vlastima u Poljskoj. Tokom Hladnog rata Nemci su smatrali da su to pitanje rešili.

Knjige su zatvorene, poručio je prošle nedelje Poljacima nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz), referirajući na 1990. godinu kada je potpisan Sporazum „2+4“ između dve Nemačke i Sovjetskog Saveza, SAD, Velike Britanije i Francuske, prenosi Bloomberg. Nemačka je u prošlosti odbila zahteve Grčke za ratnom odštetom za Drugi svetski rat.

Dok Grci navode da su Nemci pre ujedinjenja govorili da je prerano za dogovor o odšteti, a posle ujedinjenja da je prekasno, Berlin ocenjuje da zahtevi za odštetom nisu u duhu evropskih integracija. Nemci napominju da je EU projekat mira i pomirenja bivših neprijatelja ističući međusobne odnose Nemačke i Francuske.

Tagovi
NEMAČKA
  • IVAN

    15.9.2022 #1 Author

    Tesko izvodljivo

    Odgovori

  • VOJKAN

    16.9.2022 #2 Author

    I sad su se setili. Mada nikad nije kasno

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.9.2022 #3 Author

    Puj pike ne vazi se…

    Odgovori

  • MAJALG

    17.9.2022 #4 Author

    Cudno da bas sada u ovom momentu traze odstetu, a da nisu to trazli ranije dok je nemacka ekonomija bila na vrhuncu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...