može li velika država centralne evrope da izbegne recesiju?

Poljska povećava kamatne stope jedanaesti put zaredom

BankeEUNovacVesti

7.9.2022 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Poljska povećava kamatne stope jedanaesti put zaredom Poljska povećava kamatne stope jedanaesti put zaredom
Centralna banka Poljske mogla bi da izvrši jedno od poslednjih povećanja ključnih kamatnih stopa u ovom ciklusu monetarnog pooštravanja jer pomera fokus sa borbe... Poljska povećava kamatne stope jedanaesti put zaredom

Centralna banka Poljske mogla bi da izvrši jedno od poslednjih povećanja ključnih kamatnih stopa u ovom ciklusu monetarnog pooštravanja jer pomera fokus sa borbe protiv inflacije na izbegavanje ekonomskog pada.

Prema najavama, kreatori monetarne politike u centralnoevropskoj zemlji će danas podići referentnu stopu za 25 baznih poena na 6,75 odsto. To će biti jedanaesto uzastopno povećanje od nivoa koji je bio približan nuli.

Guverner Centralne banke Poljske Adam Glapinski rekao je prošle nedelje da će troškovi zaduživanja rasti još jednom ili dva puta i to samo u koracima od četvrtine procentnog poena.

Iako je inflacija i dalje najviša u skoro 26 godina, centralna banka predviđa da će početi da se smanjuje u narednim mesecima kako se privreda hladi, piše Bloomberg.

Bruto domaći proizvod opao je u drugom kvartalu za 2,3 odsto u odnosu na prethodni tromesečni period, a proizvodni pokazatelj je pao četvrti mesec zaredom.

Glapinski je u julu rekao da bi ove godine mogla doći do tehničke recesije – dva uzastopna kvartala pada proizvodnje i BDP-a.

Ipak, centralna banka treba da zadrži svoje opcije otvorenim i da ne isključuje eventualno dalje povećanje kamatnih stopa, rekao je guverner za Business Insider u intervjuu 29. avgusta, dok ne postane jasnije kako će se kretati cene energije i kakve će biti mere podrške koje će vlada ponuditi domaćinstvima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...