da li je odgovorna rusija ili loša politika vlade?

Poljska beleži najveću inflaciju u EU

BankeEUNovacU fokusuVesti

2.8.2022 09:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poljska beleži najveću inflaciju u EU Poljska beleži najveću inflaciju u EU
Vlada Poljske, smatra da je uzrok inflacije u zemlji, ujedno i najveće u Evropi, ruska upotreba energije kao oružja, dok njeni kritičari smatraju da... Poljska beleži najveću inflaciju u EU

Vlada Poljske, smatra da je uzrok inflacije u zemlji, ujedno i najveće u Evropi, ruska upotreba energije kao oružja, dok njeni kritičari smatraju da se radi o lošim potezima države.

Najnovije prognoze Poljske nacionalne banke predviđaju pad bruto domaćeg proizvoda na 0,5 odsto u prvom kvartalu naredne godine, a stopa inflacije bi trebalo da dostigne 18,8 odsto. Poljake prema tome očekuje najveći rast cena u Evropi.

Već sada je inflacija sa 15,5 odsto u junu dostigla najviši nivo od pada komunizma pre tri decenije. Poljski ekonomski institut (PIE) smatra da 66 odsto poskupljenja otpada na životne namirnice i energiju. Od kraja prošle godine energenti su poskupeli za 21,6 odsto, cene usluga za 12 odsto, industrijski proizvodi za 10 odsto, prenosi B92.

Inače, poljska nacionalna banka je od oktobra prošle godine deset puta povećavala kamate kako bi prigušila inflaciju – od 0,1 odsto kamate su skočile na sadašnjih 6,5 odsto, a analitičari oćekuju njihovo dalje povećanje u septembru.

Trenutna poskupljenja su u oštroj suprotnosti sa stabilnim razvojem u protekle tri decenije, u kojima je godišnja inflacija iznosila nešto iznad 3,5 odsto. Osim toga, Poljska je bila jedina članica Evropske unije (EU) koja je posle svetske finansijske krize 2008. godine izbegla ekonomsku recesiju.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) optužuje Kremlj za rast cena, pošto je Rusija posle napada na Ukrajinu ograničila izvoz žitarica i energenata. Poljska je bila jedna od prvih zemalja kojoj je Moskva zavrnula ventil gasovoda, dok je blokada ukrajinskog izvoza žitarica podstakla rast cena životnih namirnica.

Predsednik stranke PiS Jaroslav Kačinski je rekao da je njegova partija odgovorna za samo tri do četiri odsto porasta cena, i ostatak označio kao „Putinovu inflaciju“. On je dodao da su optužbe opozicije prema kojima je vladajuća stranka odgovorna za inflaciju „neverovatna laž“, piše B92.

Međutim, brojni stručnjaci smatraju da je vlada mogla učiniti više. Entoni Levitas (Anthony Levitas) sa američkog Univerziteta Brown je rekao da je poljska banka veoma sporo reagovala na rast inflacije, koja je jednoznačno počela sa pandemijom i prethodila ratu.

„Putinova inflacija je pametna metoda da se prebaci krivica na neprijatelja, koju je vladajuća stanka uoči rata zaboravila na bizaran način“, rekao je poljski opozicionar Donald Tusk koji predvodi stranku Građanska platforma (CP). On smatra da je „politika velikodušnih izdataka“ odgovorna za rast cena i takođe misli da je Nacionalna banka prekasno reagovala. Nedavno je postavio retoričko pitanje vladi: „Šta se desilo, pa je Poljska, zemlja u procvatu i ponos Evrope, za samo sedam godina postala zemlja u kojoj su voda i hleb problemi?“

Podsetimo, za vreme pandemije vlada je izdvojila deset milijardi zlota (oko 2,2 milijarde evra) deleći domaćinstvima gotovinu i smanjila je porez na gas sa 23 na osam procenata. Osim toga, smanjila je porez na gorivo. Takođe, predsednik Poljske Andžej Duda je nedavno potpisao zakon koji omogućava primaocu kredita da odgodi plaćanje na više meseci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...